Tuesday 9 September 2008

Cum sa faci creasta Fagarasului in 2 zile? 6-7sep


Cum a venit ideea turei?

Microbul concursului Carpathian Adventure ne-a intoxicat si-am prins gustul turelor lungi si rapide. Cu bagaj ultra-usor si cu motivare invers proportzionala bagajului din spate, am vazut ca putem strabate cate un intreg masiv muntos intr-un singur we. Asa ca dupa concurs cand am atins doar tangentzial Fagarasul, ca punte de legatura intre Crai si Iezer, mirajul parcurgerii crestei fagarasene intr-o tura tip blitz-krieg n-a intarziat sa incoltzeasca in mintea mea: Cum sa faci creasta Fagarasului in doar 2 zile?

Pe aici am mai umblat la Carpathian... Craiul si Pecineagu (by Cata)

Sa aduni catziva "nebuni" incantatzi de ideea asta

Pe Alex Presecan si pe Gianina mea nu mi-a fost greu sa-i conving. Amandoi erau incantatzi de idee si-am inceput sa facem planuri.

Alex Presecan (by Cata)

Incerc sa-l combin pe Catalin Pobega, ideea turei i se pare foarte tentanta, insa nu l-am prins in momentul potrivit... tocmai fusese in urma cu 2 saptamani cu fratele-sau mai mic in Fagaras. Cand insa ii expun datele tehnice (timpii estimatzi, diferentza de nivel cumulata) nu mai sta pe ganduri, e captivat de plan, o convinge si pe Corina Drosino si ma anuntza ca vin amandoi.

Corina Drosino (by Alin)

Joi, cu o zi inainte de plecare... surpriza!... Cata ne spune ca nu suntem singurii "nebuni" care planuiau aceeasi tura, cu exact acelasi plan, in acelasi we! Stranie coincidentza! Cum insa Cristian Ghilt ramasese fara partenerul sau in ultima clipa, se alatura grupului nostru.

Mare om!... Cristian Ghilt (by Cata)

Alex il aduce pe Tavi si iata ca suntem 7 oameni... hmmm, cam multzi pt o asemenea tura, ma gandesc ca e dificil ca 7 oameni sa se sincronizeze perfect intocmai ca un mecanism, sa mearga fara pierderi de timp... dar acum dc ne-am adunat atatzi "nebuni" asta e... vom merge totzi 7, ma gandesc ca fiecare se cunoaste si stie ce face...

Trupa de soc (by ciobanul de la Avrig)
de la stg la dr: Corina, Cristi, Cata, Tavi, Gianina, Alin
jos: Alex

Unii dintre noi mai facusera ture similare, au deja experientza unor concursuri gen adventure, practic ne-am reunit catziva din membrii a 4 echipe de la Carpathian Adventure: Gianina si Alex de la Half Alternative, Cata de la Ozon, Cristi de la Alpine Challenge si eu de la AlternativeTM.

Sa-ti intocmesti un plan bun

In mod normal creasta Fagarasului se face in 5-6zile... cu rucsac mare, cort, sac de dormit, haine de schimb, mancare, mers doar pe lumina zilei, pe indelete cu pauze de masa, poze, admirat peisajul... dar cum noi cunoastem peisajul, vrem sa vedem Fagarasul din goana acceleratului, insa nu de la poale, ci de sus din creasta.

Cata alergand pe creasta (by Alin)

Consult un ghid, fac calcule si vad ca sunt 40h timp turistic de mers efectiv intre Turnu-Rosu si Rudaritza si aprox 5800m diferentza de nivel cumulata. Socotesc ca noi cu bagaj usor, ritm rapid, pauze rare si scurte vom putea scoate un timp undeva intre 60-75%, deci in maxim 30h de mers efectiv vom termina traseul. Calculez pe harta si Podragu pica cam la jumatatea distantzei, deci aleg Podragu ca loc de odihna peste noapte. Desi va trebui sa coboram din creasta, preferam o cabana unui refugiu, pt ca astfel nu va trebui sa luam in bagaj sac de dormit/izolir. Astfel vom avea de mers sambata cam 17h intre Turnu-Rosu si Podragu si duminica cam 13h intre Podragu si Rudaritza.

Avem de mers, nu gluma! (by Cata)

Planul imi pare realist, singurul lucru necalculat este vremea... va trebui sa avem noroc de vreme buna, altfel toate cifrele sunt date peste cap, nu vom putea tine ritmul dorit.

Sa ai o logistica bine pusa la punct

Se da urmatoarea problema: 7 oameni adunatzi din 3 orase - Alex si Tavi din Sibiu, Cata, Corina, Cristi din Bucuresti, eu si Gianina din Timisoara vor sa parcurga creasta Fagarasului de la vest la est. Cum ajung intr-un capat si cum se intorc din celalalt?
Solutzia optima gasita: 2 masini transporta sambata la Turnul Rosu cei 7 coechipieri, soferii isi petrec we-ul pe valea Sambetei (a fost meritul lui Cristi, respectiv Alex sa convinga soferii :P), iar duminica sunt recuperatzi din celalalt capat al Fagarasului. Bucurestenii coboara pe la Rudaritza, iar timisoarenii si sibienii coboara pe valea Sebesului cu iesire in municipiul Fagaras, mult mai aproape de Sibiu.

Sa-ti faci un bagaj cat mai usor

Joi seara cu Gianina ne pregatim atent rucsaceii de tura. Totul este calculat la sange, orice punem in rucsac trece inainte pe cantarul de bucatarie.
Sunt interzise cu desavarsire echipamentele de camping: sac de dormit, izolir, primus, oala. Cum prognoza meteo suna foarte promitzator, ne riscam si renuntzam la echipamentul de bivuac fortzat: folie de supravietzuire/sac de bivuac. Doar lampa frontala isi face loc in bagaj.

Gianina... cu bagajul cat mai mic (by Cata)

In afara de ce vom purta pe noi, haine luam extrem de putzine: o pereche de colantzi de schimb, un polar subtzire, caciula si manusi.
Mancarea e calculata matematic: Gianina isi ia 4 sandwich-uri pe 2zile, eu mai mancau fiind iau 6. In rest luam energizante: miere, batoane, cereale, fructe confiate.
Ne oprim la 4kg de rucsac, daca mai adaugam camel-back-ul cu 2l apa, ajungem la 6kg... suna rezonabil ;)

Datele tehnice ale turei

sambata - Turnu Rosu - Podragu 07:13 - 23:20
distantza aproximativa: 50km
timp total: 16h07' timp mers efectiv: 13h47' timp pauze: 2h20'
diferentza de nivel cumulata: ascendenta-4016m descedenta-2681m

duminica - Podragu - valea Sebesului 05:34 - 18:53
distantza aproximativa: 47km
timp total: 13h18' timp mers efectiv: 12h03' timp pauze: 1h15'
diferentza de nivel cumulata: ascendenta-1919m descedenta-3241m

total tura - Turnu Rosu - valea Sebesului sambata 07:13 - duminica 18:53
distantza aproximativa: 97km
timp total: 35h40' timp mers efectiv: 25h50' timp pauze+somn: 9h50'
diferentza de nivel cumulata: ascendenta-5935m descedenta-5922m

Traseul turei: albastru - sambata, verde - duminica
rosu - retragere Tavi, violet - retragere Gianina&Alex

Povestea turei

Sambata la 7.15am suntem intreaga echipa in punctul de pornire: manastirea Turnu-Rosu.
Startul e furtunos, am intrat cu totzii in priza cuprinsi de frenezia urcusului, stiind cat amar de drum ne astepta, cate varfuri de urcat, cate pante de coborat... aerul e prea cald pt ora matinala, transpiratzia curge siroaie, panta din padure e ucigatoare, insa entuziasmul nostru o doboara.

Frenezia urcusului (by Cata)

In 30' atingem linia crestei principale la 1000m altitudine. E o vreme splendida, fara pic de nor pe cer... la vederea crestei si la gandul frumoasei ture ce ne asteapta, entuziasmul nostru atinge cote maxime ;)
Rand pe rand depasim mai micutzii fratzi - Chica Fedelesului, Tatarul, Cocoriciu, Gavanu - ai mai marilor varfuri ce compun salba crestei principale.

Transpiratzia siroieste, mustele ne zapaceste (by Cata)

Prima pauza de reenergizare si realimentare cu apa o facem dupa 2h45' in preajma seii Surului. Stam mult mai bine decat in graficul estimat, timpul turistic pana aici e 6h, noi am facut sub 50%.

Luatzi-ma si pe mine cu voi! (by Cata)

Depasim apoi vf Suru, urcam rapid Budislavu si coboram alergand spre Lacul Avrig. Pana aici 4h. Alimentam la maxim rezervele de apa, caci pana la Caltzun nu vom mai intalni izvoare.

2 fete cucuiete alergand la vale (by Cata)

Pauza de realimentare (by Cata)

Urcusul spre saua Garbovei V si mai cu seama cel pe vf Scara ne face sa simtzim din plin caldura ucigatoare. Soarele dogoreste puternic, storcand din noi izvoare de transpiratzie si golindu-ne de energie. Ora pranzului ne prinde sus pe Scara, realimentam rapid cu batoane energizante si pornim raidul mai departe.
Jos in saua Scara, in dreptul refugiului, e punct de check-point... consult timpul intermediar: 5h25', timp turistic estimat: 9h30', ne mentzinem in grafic sub 60%.
Avem noroc cu niste norisori care mai acopera soarele, mai reduce din arsitza. Tempoul a mai scazut putzin fatza de inceputul fulminant al turei, caldura isi spune cuvantul. Pe vf Mazgavu, iau la mine in rucsac mancarea Gianinei, vreau sa-i usurez bagajul, sa reziste marsului ce se va prelungi mult in noapte.
Urmeaza Golgota urcusurilor de pana acum: ascensiunea pe vf Serbotei. Vad o multzime de turisti ce stau ciorchine sus pe varf, sa tot fie vreo 30. Stau de vorba cu un cioban... subiecte legate de transhumantza, de seceta prelungita din august si-mi spune ca cei de pe Serbota sunt o trupa de francezi varstnici. Se minuneaza si el, la noi oamenii varstnici urca mai rar pe munte...

Pornim pe Custura Saratzii (by Alin)

Sus pe Serbota stam de vorba cu ghidul francezilor, salvamontistul Ciprian Lolu din Zarnesti, isi lauda clientzii sai pt motivatzia cu care urca la deal.
Mai zabovim pt reenergizare si-l asteptam pe Tavi care coborase foarte incet de pe Mazgavu. Am zabovit mai bine de 20' pe varf sa-l asteptam pe Tavi, dar el decide sa abandoneze tura si sa coboare spre cabana Negoiu. Am ramas in echipa de 6 si continuam pe Custura Saratzii, portziunea cea mai accidentata din traseul de creasta. Aici nu mai putem alerga, mergem cu bagare de seama si ne mai odihnim din mers.

Mergem si la aderentza (by Cata)

Dupa Custura ajungem in urmatorul check-point: Saua Cleopatrei 7h48', timp turistic estimat 12h30', adica suntem la 60%, stam in grafic ;)
Urcam multzimea de bolovani raspanditzi haotic si ajungem in punctul maxim al turei de azi: vf Negoiu 2535m. La vale prin Strunga Dracului coboram grabindu-ne incet ;) n-are sens sa riscam.

Mai ne si odihnim, mai si privim (by Cata)

Cu bagare de seama pe Strunga Dracului (by Cata)

Oboseala incepe sa-si faca usor aparitzia, asa ca la lacul Caltzun facem o pauza mai lunga de 20' pt odihna si reenergizare.

Coborand spre Caltzun (by Alin)

Parca as sta oleaca aici (by Alin)

Ii dam bice mai departe si luam la asalt alt urcus solicitant al zilei: vf Laitzel. Nu ne lasam, gandul ca suntem trecutzi de jumatatea traseului de azi ne da aripi si acceleram spre varf. Mergem bine pana in urmatorul check-point saua Paltinu in 1h25'. Timp intermediar pana aici 10h45', timp turistic 16h30', suntem tot in grafic la 65%.

Ia sa vedem cat mai avem?... pe vf Laitzel (by Alin)

Gianina si Alex incep sa dea semne de oboseala, au ramas putzin in urma. Gianina pare sa tuseasca a raceala, tuseste din plamani si nu-mi place deloc cum suna :( probabil din cauza transpiratziei pe spate de la rucsac. E destul de demoralizata, vrea sa renuntze si sa coboare la Balea. Ii spun ca n-o las sa coboare singura, n-are de ales decat sa continue... echipa isi face datoria si incercam s-o motivam cu totzii :) Nu se poate sa renuntzi tocmai acum dupa ce ai muncit atat!

Marshaluind spre saua Paltinu (by Cata)

Pornim cu totzii mai departe spre lacul Capra si-i promit Gianinei c-am sa raman in spatele ei, n-am s-o uschesc in fatza ca de obicei :D Asta pare s-o bucure si ii revine zambetul pe buze.

Balea si Roza Vanturilor (by Alin)

La monumentul tinerilor speologi oradeni ne minunam de noianul de varfuri si creste ce le-am lasat in urma, vf Suru sub care am fost dimineatza se ghiceste vag la orizont. Privind inainte vedem ca nu mai avem mult pana la Podragu: mai trebuie sa trecem Arpasu Mic, Mare si vf Mircii, ale caror creste sunt luminate deja in culorile calde ale asfintzitului.
Coboram in caldarea Fundul Caprei, iar inserarea ne prinde dupa ce-am trecut de Fereastra Zmeilor si La 3 Pasi de Moarte.
Alex ramane tot mai des in urma, asa ca le propun celorlaltzi (Cata, Corina, Cristi) s-o ia ei inainte, sa prinda mai mult timp de somn la Podragu, iar eu voi ramane in urma cu Gianina si Alex.
De la monumentul Nerlinger, Alex incepe sa mearga tot mai incet, acuza crampe musculare si dureri la tendoanele genunchilor. Parul de Fier il trece cu greu, asa ca-i propun sa iau la mine tot ce-i mai greu din rucsacul sau. Urmeaza ultima Golgota a zilei... de fapt a noptzii caci e intuneric de ceva timp... urcusul pe Arpasul Mare. Alex nu se simte deloc bine, dar e indarjit, nu se lasa si pana la urma ajunge in saua dintre Arpasu si Mircii. Coechipierii nostri ne semnalizeaza cu frontalele din partea cealalta a caldarii Podul Giurgiului, au luat ceva avans si cand noi incepem coborarea de pe vf Mircii, ei ajung in Saua Podragului.
Dupa o lupta cu el insusi, Alex reuseste sa urce in Saua Podragului, de unde vedem luminile cabanei, ceea ce inseamna finalul eforturilor noastre din aceasta zi.
La ora 23:20, cu 45min in urma coechierilor nostri, ajungem si noi la cabana. Tanti Corina ne pregateste de mancare, exterminam tot sa ne refacem fortzele si apoi ne bagam la somn.

Alex ne spune inca de la culcare ca a 2-a zi va cobori la vale de la Podragu, nu se simte bine ca sa mai continue tura. Peste noapte o aud pe Gianina tusind mereu, iar dimineatza imi spune ca n-ar putea tine ritmul, nu se simte in forma, asa ca alege sa coboare cu Alex.

La ora 5.35, inca pe intuneric, pornim in echipa de 4 (Cata, Corina, Cristi, eu) in a doua parte a turei. Alimentam la capacitate maxima cu apa, eu imi iau aproape 3l pt ca nu stim sigur unde vom mai gasi apa. Ieri vazusem ca seceta secase multe izvoare. Racoarea diminetzii ne convine de minune, asa ca avansam rapid pe curba de nivel de sub varfurile Taratza, Corabia, Ucea Mare, Ucisoara. Rasaritul pare sa aduca o noua zi incredibil de frumoasa. Luam la asalt urcusul pieptis pana pe acoperisul tarii, creasta ce leaga Vistea de Moldoveanu, si dupa doar 1h50' de la plecare ajungem la cota cea mai inalta a zilei - vf Vistea 2527m. Nu tine mortzis nici unul dintre noi sa fuga pe Moldoveanu, l-am vazut de atatea ori... acum obiectivul nostru este altul.

Rasarit peste Moldoveanu (by Cata)

Suntem in inima Fagarasului si privind pleiada nesfarsita de varfuri si creste ce ne incanta privirile ce se pierd la orizont realizez cat de nebuni am putut fi sa ne inhamam la o asemenea tura. Pentru o frumoasa nebunie ca asta merita sa traiesti! Altfel fara nebunii viatza ar fi prea terna si monotona.

Do what you like, like what you do! (by Cata)

Coboram spre refugiul Vistea, dam din fuga buna dimineatza turistilor ce tocmai s-au trezit si plecam mai departe. Hartopul Ursului, Galbenele, Galasescu Mare si pe cel Mic , Slanina le vedem din goana expresului de dimineatza.

Buna dimineatza Vistea! (by Cata)

Ajungem in primul check-point al zilei Fereastra Mare a Sambetei si verific timpul intermediar: 4h24', timpul turistic 6h45', suntem in grafic cu 65%.
Caldura zilei incepe sa se instaleze, pare sa urmeze o zi mult mai torida, nu se vede nici urma de nor pe cer.

Uff, ce m-as racori... lacul Urlea (by Alin)

Dam bice mai departe, acum fiind doar 4 reusim sa mergem mai constant, fara pauze. Inconjuram imensa vale a Bandei si incepem sa coboram puternic spre curmatura Zarnei unde creasta principala scade sub 2000m.

Caldura mare (by Alin)

Ajungem la noul refugiu Zarna, urmatorul check-point din lista: timpul nostru 2h10' din Fereastra Sambetei, timp intermediar 6h35', timpul turistic 10h30', ne incadram in grafic suntem la 60%.

Noul refugiu Zarna (by Cata)

Ochi spre cer (by Cata)

Fiind ora pranzului facem singura pauza semnificativa a zilei, baietzii coboara mult in vale dupa apa... uitam putzin de noi si nu ne dam seama cand s-au dus 35'.
Pornim mai departe, acum trebuie sa recastigam altitudinea pierduta in curmatura Zarnei, urcam 300m pana sub vf Zarna. Suntem in miezul zilei si urcusul pare ucigator pe caldura infernala, aerul devine irespirabil, atmosfera ca de cuptor. Transpiram din plin, dar urcam mai departe.

Coborand spre Zarna (by Cata)

Aici plaiurile sunt mai domoale, culmile prelungi si inierbate fac tranzitzia de la semetzia abrupturilor lui Negoiu spre blandetzea Iezerului. Peisajul se deruleaza cu repeziciune, ca intr-un film derulat in viteza: 1h22' pana in Curmatura Bratilei, inca 1h pana la refugiul Berevoescu.

Fagaras schimbat la fatza (by Cata)

La izvorul de la Berevoescu, prietenii bucuresteni mai zabovesc la apa si cum eu ma grabesc sa prind echipa de recuperare pe valea Sebesului, imi iau ramas bun de la coechipierii mei. Le multzumesc pt tura minunata caci am facut o echipa pe cinste.
Traseul nostru e comun pana sub vf Comisul, la 1800m altitudine unde pot spune c-am terminat creasta Fagarasului, aici creasta se pierde definitiv inghitzita de padure. Ei vor continua linia crestei coborand spre Rudaritza, iar eu prind traseul spre culmea Vacarea Mare din care apoi se desprinde cel pe valea Sebesului.
Pana sub vf Comisul fac 55' de la Berevoescu, deci 10h40' din Podragu, timp turistic estimat 16h, deci sunt in grafic la 65%. Mai am inca 1h de coborare pana ies in drumul forestier de pe valea Sebesului, iar de aici sunt 15km pana in satul Sebes.
Cum echipa de recuperare nu e in zona, ma inham constiincios la drum si mai dau la talpa inca 1h30', dupa care norocul ma scuteste de inca 1h de talpalit pana in Sebes, caci ma pescuieste o masina.
Dupa 13h15' de marshaluit ma pot relaxa si eu pe o banca din Fagaras in asteptarea echipei de recuperare. Alex si Gianina au fost pescuitzi inaintea mea din Sambata de Sus.
Desi maratonul varfurilor fagarasene s-a incheiat cu succes, ne mai asteapta inca o incercare: drumul spre casa spre Timisoara. Dupa un scurt somn de 3h de recuperare acasa la Alex in Sibiu, luni dimineatza la ora 2.30am incepem maratonul la volan. Cand se trezeste orasul ajungem si noi in Timisoara ... si apoi proaspetzi si plini de energie imbratzisam o noua zi de lucru :D

De ce facem toate astea? Poate unii cred ca ne chinuim. Noua insa ne place ce facem, altfel n-am gasi atata putere si motivatzie. Am crezut ca se poate face aceasta tura, am visat cateva saptamani la ea, am facut planuri si ne-a iesit.


PS1. La final vrem sa multzumim lui Razvan care ne-a asigurat logistica, ne-a dus la Turnu Rosu si ne-a recuperat din Fagaras/Sambata, familiei Presecan pt ospitalitatea deosebita cu care am fost primitzi in casa lor din Sibiu si lui Cata pt ineditele fotografii din tura fara de care n-am fi avut atatea poze frumoase caci noi ne-am uitat aparatul foto in masina :D

30 comments:

Anonymous said...

SUPER TURA! Bravo! :D

ADI M

Anonymous said...

scuze, dar creasta fagarasului nu se termina in sambata :) mai pune si tu mana pe o harta si citeste :-p

Soldatul Necunoscut said...

felicitari
am incercat si eu asta pe 23/24 august, singur, dar nu mi-a iesit, m-am retras pe la cabana sambata ca a inceput ploaia.
voi merge din nou pe 11/12 octombrie,
mie mi se pare interesanta tura asta in varianta autonoma - sa-ti cari si sac de dormit/izopren, sa nu cobori din creasta.
oricum daca ploua, treaba e compromisa
sunteti super tari!!!

Anonymous said...

Pt dl Anonymous: Te scuz, ca nu o zis nimeni ca se termina acolo oricum ;)) Te scuz ca sambata e intamplator si o zi a saptamanii, nu doar o cabana in Fagaras :D Si oricum pt data viitoare promit sa citesc si eu o harta cu Fagarasul, sa nu mai merg asa habarnist :D noroc ca mai sunt placutze cu varfurile si-am aflat si eu de Negoiu, Vistea, Moldoveanu :P

Anonymous said...

felicitari !!! maraton in toata regula ...am sa incerc si eu cat de curând o tura de genul asta.

ps. nu stiu poate e la moda dar sigurul lucru pe mine cel putin mi-a zgariat putin retina a fost scrierea cu "TZ" in loc de ţ sau t

Anonymous said...

Felicitari!Bine organizata si gandita tura.
Anul trecut am facut cu un prieten 1.5 zile de la lacul Avrig pana la refugiul Vistea. Cu rucsaci de 20-25 kg, ploaie jumatate de zi, campare la Capra, poze si popasuri pe varfuri. Nu am avut intentii de maraton.
Poteci insorite!

Daniel

Anonymous said...

Felicitari pt. reusita! Sunteti tari mai ales pentru c-ati reusit sa faceti echipa!

Au mai incercat niste prieteni de la CAR Cluj Universitar mai in primavara, fara somn, dar n-au reusit (i-a rapus oboseala).
Si noi aveam in plan o astfel de tura, dar anul asta se pare ca ne-am propus prea multe; noi ne gandim la bivuac sau maraton de 24h, desi merge si ideea ta ;)

Mersi pentru RT, este foarte util!

Anonymous said...

Multzumim Mihaela! Pai sa stii ca dupa tura asta am ajuns la concluzia ca se poate face si dintr-o bucata: un maraton fara somn de 24h ;) Cum ar veni acum am mers in concediu si n-am vrut sa ne rupem: am decis sa dormim boiereste :P Acum dc am reusit in 2zile, provocarea pt la anul va fi in 24h :P acum stim unde putem ajusta din timpi, din pauze... nu e imposibil.

Anonymous said...

Sunte-ti...UAU, asa sunte-ti. Cand o sa fiu mare, ca voi vreau sa fiu (am numai 30 de ani). Am si eu idei de genul asta dar nu gasesc oameni cu care sa plec. Si nici masina nu am ptr ca e foarte necesara o masina... BRAVO!

Picco

Anonymous said...

Si eu vreau sa o fac in 5 ore. Daca voi puteti in 24, eu de ce nu as putea in 5. Ba nu. In 4. Daca ma chinui imi iese in 3, iar daca nu beau apa un pic, pot si intr-o ora.

Anonymous said...

BRAVO!
Frumos ce mai.
Ma bate si pe mine un gand.

Anonymous said...

@Pico

"Sunteti" nu "sunte-ti". Gramatica asta, bat-o vina.

Anonymous said...

Foarte frumos... dar, daca dati de veste s-ar putea sa aveti si mai multi coechipieri.
Felicitari!

Anonymous said...

Dom-le fara suparare dar este o tampenie ceea ce ati facut dvs.
Ideea la munte e sa mergi incet nu pentru ca nu poti sa mergi mai repede ci pentru ca sa admiri peisajul si ca sa te relaxezi.



Va sugerez sa faceti creasta in 24 de ore si pentru aceasta sa cautati o noapte cu luna plina.
Facetzi prima portziune cu Custura Saratii,Negoiu,La trei pasi de moarte ziua si a doua portiune pe luna plina ca nu e nimic dificil.
Si alegeti o zi de aia lunga de vara de incepe pe la 5 dimineata.


Chiar faptul ca ati postat arata ca ati facut aceasta pentru ca sa aratati ca sunteti cineva.
Asta ca sa scapati de adevarul pe care il stiti de fapt ca sunteti un om ca toti ceilalti oameni.

Ceea ce ati facut dvs. nu e util nimanui decat umflarii un pic mai mult a egoului dvs. care deja e extrem de mare.

"prostu daca nu-i fudul parca nu e prost destul".

ioana said...

In primul rand FELICITARI participantilor la aceasta tura!

Referitor la comentariile dlui mihaitzateo, mersul pe munte poate fi abordat si altfel decat mergand ca melcul. Gresesti cand spui ca toti oamenii sunt la fel. Nu e adevarat. Unii se relaxeaza alergand pe munte. Nu inseamna ca daca tu nu vrei sa incerci mai mult, pt ca nu poti sau pur si simplu nu-ti doresti, trebuie sa arunci cu noroi din spatele tastaturii in niste oameni care vor mai mult si incearca sa progreseze. Acesti oameni sunt demni de admiratie in conditiile in care mersul pe munte in RO se afla intr-o zona gri, arhaica, este foarte putin practicat (desi potential natural exista din plin) si asta mai ales din cauza mentalitatii retrograde.

In ceea ce priveste umflarea egoului, NU cred deloc ca e vorba de asa ceva. Mersul pe munte (in maniera de relaxare sau alergare) este pentru majoritatea practicantilor acestei activitati un hobby. Cei care aleg sa faca asta in timpul liber o fac pur si simplu pentru ca le place, le aduce satisfactii (pe care foarte multi nu le inteleg, dar comenteaza), si nu pentru a demonstra ceva cuiva. Mersul pe munte este un hobby (care poate deveni mod de viata) la fel ca altele (pescuit, gatit, colectionat timbre etc). Majoritatea persoanelor care au un hobby vor prin asta sa-si infrumuseteze viata si sa se bucure de ea, nicidecum sa se dea rotunzi.
Ca in orice domeniu, unii aleg un nivel foarte slab, altora le place progresul si performanta.

Inca o data felicitari Gianinei, lui Alin si colegilor lor de ture! Keep up the good work!

Ioana S (Cj)

Anonymous said...

@Ioana

Mamaaa ce s-au mai relaxat. Din 7 au ramas 4, de relaxati ce au fost. :))))) hahahahaha. Ma lasi?

Anonymous said...

Scuza-ne pe noi "unii" care alegem un "nivel foarte slab", Tu te auzi ce poti sa debitezi? Scuza-ma ca ma iau de tine, dar chiar excreti tampenii. Te las sa faci performanta, dar incearca sa nu mai jignesti pe "majoritatea", noi astia cu nivel "FOARTE scazut"! Muntele orice ar fi nu este pista de alergat!
Ok dragutza?

Anonymous said...

Multzumesc tuturor pt comentarii! Indiferent de natura lor ;)
De obicei trimiteam blog-ul doar prietenilor si cunoscutzilor, acum insa
am decis sa-l trimit pe lista Alpinet2k, doar pt ca eram curios sa iau
"pulsul" parerilor ;)) Sincer sa fiu, ma asteptam la reactzii diverse,
mi-era clar ca vor exista si pareri adverse. Nu aveam deloc pretentzia
ca toata lumea sa intzeleaga pasiunea noastra, nici nu vreau sa raspund
la fiecare in parte, nici sa conving pe cineva cu argumente ca ceea ce
facem noi este altcumva decat ii pare la prima vedere. Nu merita pt ca
eu accept din start ca lumea este o diversitate atotcuprinzatoare,
fiecare alege ce-i place si ce i se potriveste mai bine. In opinia mea
orice incercare de absolutizare a unui lucru asa cum au incercat unii
mai sus este sortita esecului pt ca pe lumea asta totul este relativ.
Asa cum privind un diamant cu multiple fatzete nu-i vei putea vedea
simultan toate fatzetele, depinde de unghiul din care-l privesti... asa
si parerile oamenilor asupra unor lucruri...
Cei ce se limiteaza sa vada un lucru doar din prisma ego-ului lor nu vor
avea decat de pierdut pt ca nu sunt capabili sa intzeleaga si sa accepte
diversitatea lumii. Alin.

Arcer said...

Felicitari pt reusita!!!
Am mers si eu odata in 3 zile de la Bircaciu pina in Piatra Craiului, cu bagaj mare.
Ce ziceti de Creasta Rodnei intr-o singura zi? Pe harta scrie 24-26h, deci intr-o zi lunga de vara cred ca se poate face.

Anonymous said...

Super tare! Mi-a facut o placere extraordinara sa citesc descrierea. Am trait la maxim de parca eram eu acolo. Bravo!!!

Anonymous said...

M-ati tinut cu sufletul la gura, pana la final! Bravo!

raluca said...

wow, strasnica tura:)
salutari de la Ralucita:)

Unknown said...

salutare!
nu intentionam sa las un comentariu insa dupa ce am citit comentariile celorlalti m-am decis, fratior, felicitarile mele pentru ce ati facut! e meritul vostru , munca voastra , efortul vostru si bucuria voastra! sper sa fiti cit mai putin influentati de parerile rautacioase ale celor care nu va inteleg si sa va vedeti de pasiunea voastra pt munte! lucru pe care sint convins ca il veti face!
ps1. felicitari pt fotografii, fotografului de asemenea pt ca mereu se munceste mai mult cel care ia in serios fotografiatul si vrea sa scoata ceva bun
ps2.felicitari inca o data pentru reusita voastra, dar si celor 3 care totusi nu au reussit.
cu respect, dragos.

GIURGIU said...

Bravo ! Inchegata echipa si imi place cum e prezentata intreaga "plimbare" ! Eu sunt un... neinitiat in ale muntelui si sper sa nu fiti asa cum multi s-au dovedit a fii, si anume inchisi! Asadar, intrebarea mea ar fi...cam cat a costat echipamentul unei persoane! Pe mine asta ma demoralizeaza cel mai mult, banii si lipsa de deschidere a celor care cunosc ! Felicitari inca o data, astept urmatoarea postare!
Aveti un link de la mine! :)

Unknown said...

Salutare Gianina si Alin! Ma gandeam de vreun an de zile sa fac Creasta Fagarasului in 2 zile si nu stiam daca cineva a mai avut idea asta. Felicitari si multumesc mult pentru ca ati pus pe internet experienta voastra cu atat de multe detalii - sigur ma vor ajuta sa imi planific tura. Mai stiti pe cineva interesat sa faca asta la sfarsitul lui Septembrie? Silviu Livescu

Alin said...

@Silviu: dc imi dai un email putem schimba idei despre logistica necesara unei astfel de ture, nu tocmai usoare; nu pot sa-ti scriu caci profilul tau de google nu este public; noi mai avem in plan vara asta sa incercam din nou parcurgerea crestei, de data asta facem upgrade: incercam in 24h.

Andrei C said...

Nu sunteti normali (in sensul bun al cuvantului) :). Eu nici macar nu (pot sa) visez la astfel de ture. Felicitari, chiar daca a fost acum un an.

Alin said...

@AndreiC: vezi ca anul acesta am facut o varianta reloaded a turei de anul trecut la 2zile; de data asta in 24h :P o gasesti in arhiva la iulie 2009. Daca la 2 zile n-am fost "normali", la 24h cum suntem? :))

Unknown said...

Respect pentru voință, efort și planificare. Felicitări pentru reușită! Nu reușeșc să găsesc tura de 24h. Mă poți ajuta cu un link?
Mulţumesc, Lucian

Alin Tanase said...

@Lucian Bagia: scuze de intarziere, dar n-am vazut comment-ul cu intrebarea. Aici gasesti tura de 24h: http://gianinalin.blogspot.ro/2009/07/fagaras-24h-5iul.html