Thursday, 21 August 2008

Cu bicicleta prin Tara Gugulanilor 16-17aug

A trecut Carpathian Adventure si tot ce imi doresc dupa este sa mananc bine si sa dorm mult :P asadar planul e un we cat mai relaxant, dar totusi departe de betoanele oraselor.
Sa fie catzarat la Herculane? sa fie racoarea Retezatului? sau o tura de bike pe plaiurile de la poalele Tzarcului si Cernei? in tara Gugulanilor, o zona noua pentru noi. Alin ar vrea catzarat, eu prefer racorea Retezatului, dar pana la urma alegem o tura de bike cu prietenul nostru Schippy, care scapat de ghipsul ce l-a tzinut prizonier 3luni de zile (dupa tura din Arpasel), viseaza numai la ture de bike, cele de trekking sunt prea mult pentru glezna inca in revenire.


Aici am boschetarit in prima noapte

Vineri seara plecam la drum... caldura infernala... este trecut de ora 22 si totusi sunt 29 de grade... inainte de Teregova parasim valea Timisului, cotim spre Rusca si cautam un loc de boschetareala inainte de sat. O luna plina de toata frumusetzea pe cer, incercam sa dormim afara, dar Alin sugereaza cortul pe post de spray de tzantzari.
Dimineatza ne strangem repede si plecam in sat sa luam apa, apoi luam micul dejun la capatul satului. Incepem micul dejun cu mure si terminam cu omleta, dupa care o luam pe valea raului Rece in sus.

Noul baraj de la Rusca

Tzasnitoare nu gluma!

Ajungem la baraj si raman uimita... aici pe valea Raului Rece am sarbatorit 2 revelioane cu colegii de faculta si imi aduc aminte ca zicea Dorin ca se lucreaza la un baraj... si uite-l acesta este barajul la care se lucra atunci.
Barajul ca barajul, dar lacul... un lac destul de mare... pe fundul caruia era drumul spre cabana si am impins masina tatalui lui Dorin. Incredibil ce s-a schimbat locul!

Sus pe baraj

Rustic mai sus de Rusca

O vreme urmam drumul de Cornereva, apoi il parasim si urmam drumul de contur de pe partea dreapta a lacului, la capatul caruia ajungem si la cabana... ehei ce mult a trecut de atunci... Revelioanele 2000&2004... merg in fatza cabanei si vad sus pe geam canapeaua de paie impletita unde ne adunam la un Risk. Cabana este neschimbata... doar lacul din fatza este nou... uite ca nu intotdeauna varsta poate fi ghicita. Probabil ca multzi ar fi spus ca intai a fost lacul si apoi cabana...
Imi vine in minte una din poeziile mele preferate:
"Batranii spun ca apa trece
Si spun ca pietrele raman,
Dar lucrul altfel se petrece
Pe vechiul nostru glob batran.
Ca piatra, orisicat de tare,
Se macina si trece stand,
Iar peste trista-i macinare
Doar apele raman curgand. "

Cabana de Revelion 2000&2004

Din capatul lacului, Alin e curios sa exploram valea raului Rece, asa ca prindem drumul forestier ce urca pe vale. Pedalam ce pedalam in sus si ajungem la o rascruce de drumuri... care sa fie? drumul forestier Rotunda sau Baranelu? vad pe indicatoare 46 si 49km si ma ingrozesc :D doar am venit la relaxare:P baietzii ma lamuresc ca-s 4.6km si 4.9km, altfel am trece de Tzarcu si-am ajunge in Retezat ;)) Studiaza baietzii harta... Baranelul prinde o vale secundara, noi vrem cat mai aproape de obarsiile Raului Rece asa ca urmam Rotunda.

Umpland cocoasa de camila

Sa vedem unde suntem acuma

Schippy si Gianina

Pe apa sau pe uscat?

Alin si-ar dori ca drumul sa ne duca cat mai sus... aproape de creasta Tzarcului, sub saua Suculetzului... dar se termina brusc dupa cei 4.6km, ne lasa balta in mijlocul padurii. Dupa apa drumul pare sa dispara, valea e acoperita de balarii si resturi de exploatare forestiera.
Alin imi pomeneste de toponimia locala, raul Rece se mai numeste si Hidegul... etimologic vine din ungurescul hideg=rece... hmmm, e bizar cum s-a strecurat un cuvant unguresc aici in inima Tarii Gugulanilor!

S-a gatat drumul!

Hmmm, ne intoarcem

Urmeaza coborarea... un deliciu, tot ce-am urcat azi coboram pana hat departe dupa baraj.

La valeee...!

Cate-or fi? ... c-am pierdut sirul

Plimbarea de azi ne prinde bine, cu ploicica care da semne ca vine mai pe seara o sa dormim numai bine. Ne punem corturile pe malul Hidegului, 3km mai sus de Rusca. Alin da o fuga in sat dupa lapte, dar prea devreme... vacile nu erau mulse inca... asa ca se intoarce cu bere de la birtul satului :)) numa buna pt hidratare! :P
Schippy isi iubeste teribil bicicleta lui... seara o spala la rau, o face frumoasa, apoi o culca in cort alaturi de el ;)) n-o poate lasa peste noapte afara, mda, e scumpa foc ! noi ne amuzam, il intrebam ce se intampla dc venea si prietena? ;))

"Femeia" lui Schippy

Ele dorm afara :D

Pe timpul noptzii mai ploua ceva, dimineatza vremea pare nehotarata, asa ca nu ne grabim deloc cu pregatirile, eu ii dau cu somn :P Alin harnic coboara in Rusca dupa lapte. Vremea ii ciudata, aici sus pe vale norii se fugaresc pe cer, soarele incearca sa razbata si cica jos in Rusca 3km mai jos e burnitza marunta.
La micul dejun avem mancarea campionilor: lapte de la tzatza vacii cu muzsli de la oras, numai bun sa ne tina toata ziua.
Cat ne mai intindem cu micul dejun si stransul, vremea se indreapta, suntem placut surprinsi de un cer albastru cu nori pufoshi si albi. Ploaia de asta-noapte a racorit bine aerul, asa ca n-o sa mai murim de cald ca si ieri.

Vf Cozia

Alin este mereu cu nasul in harta, noroc cu harta de la EnduroMania care este f buna... ii multzumim si pe aceasta cale lui Carol! Alin vrea sa cunoasca si zona asta, iar noi nu avem decat de castigat din asta ;) caci incropeste un circuit si pe vale si off-road, dar mult mai rustic si mai atractiv decat varianta intoarcerii pe drumul natzional din Plugova spre Teregova. Schippy imbunatatzeste si el planul si vine cu ideea sa facem la inceput portziunea de off-road si push-bike cand suntem odihnitzi.
Asadar ne lasam ghidatzi de navigatorul Alin si dupa baraj urcam in saua Arsuri, de unde coboram scurt pana in primul catun Obitza si parasim apoi valea Ohabei ca s-o luam pe plaiuri in sus pe sub vf Cozia.

Pe plaiurile gugulanilor

Capitze cacalau

Aici avem parte de cel mai frumos peisaj si cea mai atractiva parte a turei. Din catunul Cozia avem o portziune de push-bike si iesim pe un platou superb de unde se vede Culmea Canicei, creasta Tzarcului, cea a Cernei cu varfurile Babei, Boldoveni si Vlascurile ireal de aproape, mai ca le atingem cu mana.
Coboram pe plaiuri cu fanetze, prin livezi, pe drumuri de care si ajungem in valea vecina cea a Ramnei in catunul Camena.

Locuri din astea ne doream

La o parte...

... ca vin

De aici prindem drumul mai circulat de pe valea Ramnei, cel ce leaga catunele de pe vale: Camena, Zmogotin, Frasincea, Dolina de comuna Cornereva.
In Zmogotin lui Alin ii face cu ochiul drumul forestier ce urca in sus pana sub creasta Cernei sub varfurile Vlascului... intreaba satenii, lui Alin ii surade sa urcam cu bike-urile pana in creasta Cernei, acum insa n-avem timp sa exploram totul, probabil vom mai reveni aici.
Coboram rapid pe drumul colbuit pana in centrul Cornerevei unde facem o pauza de energizare la birtul central cu terasa ;) De aici revenim pe valea Ohabei ce o parasisem in Obitza si ne asteapta o urcare de 10km pana in saua Arsuri.
Interesant e ca intreband oamenii unde suntem ca sa stim cat mai avem de urcat, totzi ne raspund invariabil: "pai suntetzi in Cornereva!" Probabil nu le parem noi asa in tema cu zona si nu vor sa ne incurce ;)) Abia cand ii intrebam de numele catunului ne raspund: Zbegu, Pogara, Bojia, Gruni, Hora Mare, Obitza.

Am racolat un tanar camarad

Dupa lunga urcare pe valea Ohabei, din saua Arsuri urmeaza si deliciul: coborarea pana in Rusca la masina.
Desi sambata seara aveam impresia ca duminica va fi o zi ratata din cauza ploii, s-a dovedit a fi o zi superba de bike. Reveniti la marginea satului Rusca, dam din nou iama in mure si apoi o luam catinel spre casa.

Am inceput si-am terminat cu mure

Despre zona: plaiuri frumoase, mere mici dar ecologice, multe muuuuuure, zeci de capitze de fan, oameni buni si saritori, fii de gugulani, drum in constructzie pe valea Ohabei spre saua Arsuri, dar totusi mult... foarte mult praf... vorba cantecului:

"Cand te duci pe drumul mare
La plimbare
Este praf de nu te vezi:
Trec, miscand domol din coada,
Spre livada
Ale satului cirezi."


Mai jos e harta zonei si traseul facut de noi: sambata cel cu rosu, duminica cel cu albastru.

Harta de la EnduroMania

4 comments:

Unknown said...

Ceau, de unde ai harta din ultima poza? Am fost in zona respectiva acum cateva saptamani si mi-ar fi prins bine (as vrea si eu una pe viitor).

PS: frumos blog, keep goin' on.

Gianina said...

scrie in blog de harta: "noroc cu harta de la EnduroMania care este f buna... ii multzumim si pe aceasta cale lui Carol"... http://www.enduromania.net/kontakt.php?s_m=8&lang=en

Alin said...

Au hartzi cam cu tot Banatul pe zone.
Sau mai rapid potzi vorbi direct cu Carol mailto: carol@enduromania.ro

Alin.

jujea said...

am ajuns aici cautand harti cu muntii cernei-mehedinti.fain ce faceti voi.am fost pe arjana prin valea bolvasnita.sunt locuri de vis.nu stim sa mergem pe bicicleta asa ca luam drumurile la picior.