Thursday 30 June 2011

Proiect: Fagarasul la zi lumina


In septembrie 2008 intr-o trupa extinsa de 7 prieteni am inceput tura "Fagaras la 2 zile" si-am terminat-o in 4 oameni. Tura a fost o super reusita pentru noi si la vremea respectiva mi se parea un lucru extraordinar. Si asa a si fost.
In anul urmator impreuna cu prietenul Cristi Ghilt si cu echipa Hoinarilor am avut curajul sa credem ca putem mai mult, am optimizat strategia de parcurs si am inceput sa visam ca putem parcurge creasta in 24h. Din cate stiam noi nimeni nu mai avusese ideea nebuneasca sa parcurga creasta intr-un timp atat de scurt si de aceea ne simteam ca niste pionieri.
Asa ca in iulie 2009 ne-am avantat cu emotii si elan totodata la asaltul "Fagarasului in 24h" si impreuna cu Cristi am reusit sa parcurgem creasta in sub 24h. Hoinarii au parcurs-o in 26h. A fost o tura grea. La final ma gandeam ca o asemenea aventura se face o data in viata.

Spre acoperisul tarii (Fagaras 24h)

Dar ma cunosc bine si stiu ca nu ma multumesc cu putin. Cand am obtinut ceva vreau mai mult. Ma rog in cazul de fata m-as multumi cu mai putin, caci e vorba de timp. Dupa ce oboseala turei a disparut, dracusorul din mine ma inghiontea si-mi soptea obsedant: "se poate mai repede, se poate mai repede..."

Timpul a trecut, am adunat cateva maratoane in picioare, o gramada de antrenamente si multa experienta, ma cunosc bine in regim de efort si oboseala si-mi place la nebunie atunci cand e greu. Acum ma simt in stare sa ma provoc pe mine insumi la o noua incercare: Fagarasul la zi lumina.

autor afis: Andrei Simu, autor fotografie: Catalin Pobega


Cateva date tehnice despre traseu:

Ce inseamna asta? Sa parcurg integral creasta Fagarasului de la vest la est, cu startul de la manastirea Turnu Rosu si sosirea la cantonul Rudarita, adica 90km si o puzderie de vreo 50 de varfuri din creasta de depasit, in total toate urcarile cumulate pe aceste varfuri ajung la 6000m. Planul meu este sa parcurg zona alpina a crestei pe lumina, adica din zori si pana-n seara.

Cand voi face aceasta incercare?

M-am gandit mult asupra datei la care sa fac aceasta incercare. Ca sa am sanse sporite in cursa cu lumina soarelui teoretic ar trebui sa fac tura pe 21iunie la solstitiul de vara, atunci e ziua cea mai lunga. Este o data teoretica pentru ca la aceasta data in Fagaras este inca zapada.
Optim ar fi acum la inceput de iulie, dar programul competitional al sezonului este foarte incarcat, trebuie sa ma strecor printre datele maratoanelor la care imi place sa particip si Maraton 7500 din Bucegi aflat acum la a 3-a editie este un concurs care imi place mult si nu vreau sa-l ratez.

Asa ca am ales in principiu week-end-ul de 23-24iulie pentru incercarea mea, primul liber din calendar dupa ce ma voi fi odihnit suficient dupa Maraton 7500.
Evident voi avea nevoie de conditii meteo excelente pentru a putea realiza aceasta incercare. Asta inseamna fara precipitatii, fara descarcari electrice, fara vant puternic. Daca nu voi avea noroc de vreme buna, atunci voi incerca in week-end-ul urmator pe 30-31iulie.

Cat timp am la dispozitie pentru incercarea mea?

Daca consider ziua de 23iulie, atunci lumina zilei dureaza 16h14', de la ora 05.20 din zorii zilei pana la 21.34 la crepuscul. A nu se confunda zorii zilei cu rasaritul soarelui care e mai tarziu la 5.56 si crepusculul cu asfintitul soarelui care mai devreme la 21.02! Cum am aflat toate aceste cifre? Si care e diferenta intre zori/rasarit si crepuscul/apus? Toate acestea le gasiti detaliate in acest articol.

Din zori si pana-n seara (foto Catalin Pobega - Fagaras la 2 zile)
... recunoasteti trapezul?

Cum spuneam mai sus eu imi propun sa parcurg pe zi lumina doar portiunea alpina a crestei, restul accesul prin padure pot sa-l fac si pe intuneric, astfel incat startul de la manastirea Turnu Rosu il voi da la 4.30, iar sosirea la cantonul Rudarita imi propun sa fie cel tarziu la 22.30, adica vreau sa ma incadrez in cel mult 18h pentru intreg parcursul de 90km.
Varianta optimista ar fi sa ma incadrez cu totul in 16h, dar asta nu-mi voi putea da seama decat atunci in cursa.

De ce am ales de la vest la est?

Toata lumea care a fost in Fagaras stie ca dificultatile majore ale crestei principale se afla in zona Serbota - Negoiu - Caltun, adica Custura Saratii si Strunga Dracului. Acestea se afla la 25km de Turnu Rosu si la 65km de Rudarita. Daca as parcurge traseul dinspre est spre vest teoretic traseul ar fi putin mai usor, as avea mai putin de urcat cu 300m, pentru ca Rudarita se afla la 1000m altitudine, iar manastirea Turnu Rosu la 700m. Insa practic as ajunge in zona dificila si stancoasa, deci mai greu de alergat, dupa 65km cand deja voi fi destul de obosit. Asa ca prefer sa strabat aceasta zona mai spre inceputul cursei, iar la final pe "campiile" intinse din estul masivului voi putea sa alerg cat vreau, doar picioarele sa ma mai tina.

Livin' on the edge (foto Catalin Pobega - Fagaras la 2 zile)

Mergem si la aderentza (foto Catalin Pobega - Fagaras la 2 zile)

"Campiile" din estul Fagarasului (foto Catalin Pobega - Fagaras la 2 zile)

Mai exista un argument pentru care ar fi fost preferabila o parcurgere de la est la vest: mergand odata cu soarele as fi avut 7min in plus de lumina decat asa mergand in sens contrar lui. Si pe final as fi avut obiectivul meu in fata, adica soarele, as fi alergat spre el sa nu-i scap lumina, asa practic spre est voi fugi de lumina soarelui desi eu caut sa alerg numai pe lumina.
Dar dupa ce am pus in balanta calculele seci matematice cu strategia din traseu, balanta s-a inclinat in favoarea parcurgerii vest-est.

Organizarea logistica :

Ca sa pot sa parcurg traseul intr-un timp atat de scurt va trebui sa alerg peste tot unde voi putea si unde traseul imi permite, va trebuie sa merg/alerg in continuu fara pauze de odihna sau mancare. De mancat si baut o voi face din mers, singurele opriri vor fi cele pentru realimentare cand imi voi completa rezerva de apa si cand voi mai primi energizante de la echipa de sustinere. Iar o oprire de acest gen va fi de cel mult 5min.

In principiu voi avea o echipa de sustinere mobila care ma va insoti la start la Turnu Rosu, apoi se va deplasa cu masina la Balea si ma va astepta mai sus la lacul Capra, iar apoi voi fi asteptat la final la Rudarita.

Creasta Fagarasului si punctele de alimentare din traseu

In calculele mele pe hartie ar fi ideal sa am echipe de sustinere la lacul Avrig, in Fereastra Mare a Sambetei si la refugiul Berevoescu. Daca voi gasi pentru aceasta data prieteni dispusi sa ma ajute si care sa ma astepte in aceste puncte atunci mi-ar fi de mare folos. Daca nu atunci imi voi cara toate energizantele necesare de unul singur.
Daca cumva citesti aceste randuri si ti-ar place sa vii in Fagaras sa ma ajuti in unul din aceste puncte, da-mi de stire te rog. Ajutorul tau va conta mult pentru mine.

Fagaras schimbat la fata (foto Catalin Pobega - Fagaras la 2 zile)

Ca la orice maraton la care particip si pentru care am investit mult timp si energie in pregatire, se aduna emotiile si intrebarile: sunt suficient de pregatit pentru ce mi-am propus? Aici in Fagaras chiar pot sa spun ca nu va fi o intrecere cu altii cum e de obicei la un maraton, va fi doar o intrecere cu limitele mele. Dar chiar si asa ma coplesesc emotiile. Si astept cu nerabdare ziua confruntarii pentru ca stiu ca la start voi uita orice emotie, voi primi raspuns la toate intrebarile de pana atunci si ma voi bucura pentru fiecare clipa in care ma voi lupta cu mine insumi.

Ce credeti? Am sanse sa reusesc in incercarea mea?
Daca aveti ganduri, pareri, sugestii, mesaje de incurajare, le astept, imi vor prinde bine, deci nu ezitati sa-mi spuneti. Nu ma supar daca voi primi si mesaje de descurajare :)) Imi vor cali psihicul :D



19 comments:

Florin Botescu said...

Mai Aline sa tina vremea cu tine! ca de pregatirea ta nu ma indoiesc :-), oricum, noi alergatorii din Piatra-Neamt te sustinem macar moral. Mult succes!

Cristi Trandafir said...

Multa bafta Aline ! nu sunt specialist sa fac o evaluare a sanselor insa imi dau seama ca e o chestie foarte dura :) pe de alta parte sunt sigur ca esti omu potrivit pentru a rezolva aceasta provocare ! Sa ai parte de sanatate si vreme buna ! Si sa nu ignori odihna ! ...eu zic ca aici e hopul cel mare ;)

Alexandra said...

Iti doresc multa, multa putere si vreme buna! Iti tin pumnii, sunt sigura ca vei reusi!

M-am minunat cand am vazut ca ati facut asta in 2 zile, apoi m-am minunat inca o data, si mai tare, ca ai reusit in 24 h, acu ce sa ma zic... sigur o sa ma mai minunez si a treia oara! :)

Numai bine si ai grija! Sunt sigura ca iti va fi greu, dar vei lua decizia cea mai buna daca vei intampina probleme pe parcurs.

Anonymous said...

Alin,
sa-ti fie pofta cat Fagarasul de mare si ea te va purta de la un capat la altul, exact asa cum iti doresti!
Si pana atunci gandeste-te din cand in cand la momentul sosirii, atunci cand te vei putea uita cu drag si simpatie ... in jos. ;-)

Durerea e placerea!!!

PS: E luna plina?

Campian Horatiu said...

Asteptam nerabdatori momentul sa te felicitam, e o initiativa indrazneata, dar daca e cineva, tu esti omul sa o puna in practica.

In legatura cu perioada aia, eu personal n-am inca nimic planificat, dar nici nu stiu inca exact daca nu apare ceva. Daca se aliniaza planetele, as veni sa dau o mana de ajutor.

La tine in schimb, nu e nevoie sa se alinieze planetele ca sa reusesti.

Vali Zanfir said...

Mult succes Aline si ma rog la Dumnezeu sa ai parte de vreme buna.

Nu ma indoiesc ca vei reusi si vreau sa te felicit de pe acum pentru indrazneala.

Legat de ajutor... mi-ar face o mare placere sa te ajut in actiunea ta prin a-ti asigura suportul logistic in Berevoiescu sau Fereastra Mare a Sambetei. Insa un raspuns concret pe tema aceasta ti-l voi da saptamana care urmeaza sau la 7500 Bucegi.

Multa sanatate !

Gianina said...

Stii tu ca am increde in tine :) ceea ce imi doresc este doar sa putem veni si noi sa iti uram bafta in zorii zilei si sa te imbratisam cu drag la apus.

Cata Petru said...

Doamne-ajuta!
Nu-s in TM pana marti, dar vorbim cand ma intorc cu ce pot pot contribui eu!

Cristi Trandafir said...

@Gianina: daca il asteptati la finish asta e in stare sa ajunga
prea repede ... :)))

CalinC said...

Obiectivul fiind SMART, cu siguranta il vei atinge, pentru ca poti. Multa bafta, vreme ireprosabila iti dorim toti. Chiar daca fizic nu vom fi alturi de tine, vom fi psihic.

Daniel Chiriţă said...

Nu sunt alergător, dar tot te susţin. Măcar moral, cu restul pare că te descurci tu destul de bine. :)

Multă baftă, să ai parte de cer senin şi orice altceva te-ar ajuta în îndeplinirea "misiunii"!

Să auzim numai de bine!

Nicole said...

Eu cred ca ai nevoie doar de gandire pozitiva si de odihna inainte de tura.

In rest, SIGUR ai sa reusesti!
Multa bafta si vreme numai buna de alergat iti doresc!

dia said...

Mi-s ochii cat cepele de uimire! Dar cand ma gandesc ca e vorba de tine, planul nu mai e deloc imposibil!
Nici nu se pune problema sa nu poti, tot ce iti doresc este sa ti se potriveasca toate planurile si toate detaliile sa concure la reusita visului tau!
Toata energia pozitiva indreptata spre tine pana atunci, si super concentrata in weekendul cu pricina! Stim ca poti!

Mara Constantinescu said...

Daca minunatul eveniment va avea loc in 30 iulie vin eu la lacul Avrig (sunt din Avrig). Din pacate, in 23 nu pot ca le-am promis unor prieteni sa mergem in retezat. Deci astept indicatii in cazul in care va fi in 30. Cu bine, Mara

dana said...

Aline, iti doresc mult succes in aceasta noua incercare de a-ti impinge limitele! Iti doresc doar sa ai vreme buna pentru ca suport moral ai din plin iar forte sa duci aceasta provocare pana la capat ai gramada!
O sa vorbesc si cu Hori zilele astea si-apoi te sunam sa vedem cum facem sa venim sa te ajutam.
Pana una alta spor la pregatiri!

Cosmin Andron said...

Bafta!
C

Anonymous said...

Aline,am cutreerat CREASTA mult si singur, ziua si noaptea, intr-o directie si invers. Cu 7 oua in burta, am parcurs in 12 ore Balea- Plaiul Foii doar cu vitamina C si apa de izvor, Balea Turnu-Rosu 12 ore din care 2 ore pauza, ce i-ti pot spune, da-i bataie....
sahistul maratonist emil brasov

Alin Tanase said...

Ultimele noutati despre proiectul meu le gasiti aici: http://gianinalin.blogspot.com/2011/07/noutati-despre-fagarasul-la-zi-lumina.html

Tzuri said...

Mult succes !

Si eu inca mai cumpanesc daca sa incerc asta in 2 zile...


Tzuri