Saturday 2 May 2009

Prin Mehedinti spre Izvoarele Cernei - 2mai


Dupa cel mai tare traseu de off-road pe care l-a vazut Meganutzu' nostru, din Godeanu sat la Izverna, ajungem la conacul lui Matei, unde ne intalnim cu trupa sosita din Bucuresti: Doru si Oana si facem cunostinta cu Roxana&Horatiu Campian. Sunt putin speriata de ora propusa pt trezire... 5am ??? Oare e o gluma de-a baietilor? Ma culc mult mai linistita cand aflu ca s-a hotarat sa ne trezim la 7am.

Podul lui Dumnezeu

Dimineata Roxana, Horatiu, Doru si noi2 plecam cu masinile spre Closani, facem o scurta pauza pe drum la complexul carstic Ponoarele, adica la Podul lui Dumnezeu si pestera Podului. Aici se intalnesc cele mai diferite fenomene carstice din tara: pesteri, vai oarbe, campuri de lapiezuri si o arcada naturala ce formeaza podul Ponoarele. Podul s-a format in urma prabusirii unui tavan al pesterii. Peste acest pod trece soseaua ce leaga Baia de Arama de Drobeta Turnu Severin. Sosea este cam mult spus, dar un drum pitoresc foarte frumos care ar merita strabatut cu bicicletele.

Pista de biciclisti din Motru Sec

Ramasi fara pista, continuam pe drum

Urcam pe biciclete in Closani, trecem prin Motru Sec si tinem drumul pana la intersectia cu paraul Capra, unde facem stanga si urcam pe Capra in sus. Drumul este superb pentru MTB, dar nu tocmai uscat, asadar cate-un pic pic pic, cate-un strop strop strop... incepem sa ne pigmentam cu noroi.

Roxana si Alin se joaca prin noroaie

Cine zice ca ii greu la deal?

Baietii sunt cu orientarea, Doru, Horatiu si Alin sunt fiecare cu GPS-ul sau, fetele si daca ar vrea nu ar mai avea loc de ei, numai harti, gps-uri, track-uri ii vezi discutand... tehnologia asta uneori ma dispera, nu te mai poti rataci de ea, dar acuma nu este cazul, traseul nostru este destul de clar: urcam pe paraul Capra, apoi pe Cismanu Mic, atingem creasta principala a muntilor Mehedinti, iar mai apoi coboram pe Ramnuta Mica si Ogasul Sec pana in valea Cernei.

Eu zic ca-i greu la deal

Curba deosebit de periculoasa

Am ajuns!

In creasta muntilor Mehedinti

Ajunsi in sa, incheiem cea mai semnificativa urcare a turei si ne bucuram de coborarea ce va urma pana la drumul Herculane-Cerna Sat.
Drumul de coborare este cam bolovanos si cum incerc sa ma tin de baieti , intr-o curba "deosebit de periculoasa si nesemnalizata" reusesc din nou sa dau o tranta. Ma lovesc destul de violent, dau cu capul de-un bolovan si capul imi sare inapoi ca o minge, noroc cu casca care ma salveaza. In rest scap ieftin doar cu niste julituri si vanatai nesemnificative.
Revin pe bicicleta si incerc sa cobor mai incet, dar mi se pare ca ii pacat de coborare sa nu ma dau la vale, asa ca in scurt timp slabesc franele si... la vale pana in drumul de Cerna Sat.

Numai noi si padurea

Verde pentru biciclisti

In Cerna Sat facem o pauza si vizitam cheile Corcoaiei care desi sunt scurte, aproximativ 200m sunt extrem de interesante prin multitudinea de forme pe care le cuprinde. Se zice ca aici balaurul s-a ascuns de voinicul Iovan Iorgovan.

Cheile Corcoaiei

In burta balaurului

Haideti sus!

De aici o luam din nou la deal pana la barajul de la lacul Iovan. Urcarea nu este foarte grea, asadar imi propun sa nu ma opresc pana sus la baraj si ca sa ma motivez imi pun in cap sa nu ma las ajunsa din urma de Alin si cu Doru care s-au oprit sa alimenteze cu apa la un izvor.

Iovanu si Godeanu

In loja

Acum urmeaza sa aflam raspunsul la dilema traseului: oare cati km vom pedala pe drumul de contur al lacului Iovanu? ca sa strabatem cei 6km in linie dreapta de la baraj la coada lacului, trebuie sa pedalam 20km pe meandrele ce ocolesc toate golfuletele lacului.

Ocolind lacul Iovan

Sa-i dam mai departe

Lacul Iovanu

Nu dupa mult timp ajungem la locul in care drumul este blocat, intr-adevar nu se poate trece pe aici decat pe jos, nici pe bicicleta, nici cu ATV-ul... doar per pedes.

Blocajul de pe drum

Intersectie

Alimentam

La izbucul Cernei facem din nou un popas semnificativ si aflam ca de aici nu mai avem mult, vreo 25km, doar ploaia care ne ameninta ne grabeste un pic. Suntem fascinati de debitul imens al izbucului, cel mai mare din tara de altfel, o gramada de metri cubi de apa izvorasc brusc din pamant si se revarsa cu un zgomot tumultuos.

Roxana si Horatiu la izvoarele Cernei

Doru si bicicleta uriasa cu roti de 29"

De la izbucul Cernei avem parte de ultima urcare ca sa trecem inapoi creasta Mehedintilor si pedalam fara oprire pana in sa, unde ne regrupam si ne amuzam cand aflam ca fiecare din noi s-a straduit sa urce folosind doar foaia a 2-a din fata.

Pe marginea drumului

Ciucevele Cernei

Am ratat locul I la noroit

Oglinda, oglinjioara, cine-i cel mai noroios din tara?

Pana aici ne-a fost, ploaia ne-a lasat cat ne-a lasat, dar acum pe ultima coborare nu ne cruta. Bag la vale cu viteza in speranta gasirii unui adapost pe care il si gasesc. Apoi pe rand toti vin pe platforma de beton ferita de ploaie. Facem bilantul: suntem unul mai murdar ca altul, dar totusi Doru castiga detasat. Cand ploaia se mai domoleste, ne continuam coborarea pe valea Motrului pana la lacul Valea Mare.

Doru s-a bronzat ceva pe ploaie

Oglindire

Nu mai avem mult

La lacul Valea Mare avem o mica balbaiala de traseu si facem ce facem ca ratam drumul de contur asfaltat de pe partea dreapta lacului cum era planificat, dar pana la urma ne bucuram de offroad-ul de pe stanga lacului si mai incasam ultima portie de noroi.

La final de tura

Unul mai curat ca altul

Dupa ce trecem de barajul Valea Mare, dam de asfalt si pedalam cativa km pana la masina. Plini de noroi, ne schimbam, cosmetizam bicicletele si mergem la o ciorba de burta in Baia de Arama, apoi mai pe seara un gratar pregatit de cei ramasi la Izverna.

Baietii

Hora biciclistilor

Traseul turei (85km, 1400m urcare)

Ii multumim si pe aceasta cale lui Matei pentru oferta sa de 1Mai cu liliac inflorit la pachet: un sejur in conacul sau de la Izverna si ii recomandam cu drag traseul acesta de bike pentru cand mai da o vizita la mosie.

15 comments:

Matei Laudoniu said...

fi convins ca o comit repede...m-ati imbolnavit!

Matei Laudoniu said...

sunteti bineveniti oricand la izverna, cand vreti sa mergeti dati mail/telefon/sms si se rezolva. aveti ce face acolo.

Alin said...

da voi aparatori de noroi n-aveti? :)

Alin said...

Noua ne place fara :D

abe said...

Super... noi am fost doar cu cortul si masina in zona herculane-clisura.

Bravo!

Radu S said...

Foarte fain!

Gianina said...

@Matei: mare om, multumim Matei!
@Alin: Doru avea aparatoare! si ce, crezi ca ii scut? (vezi ultimele poze). Parerea mea este ca aparatorile doar ingreuneaza bicicleta, de noroi nu ai cum scapa. Oricum mountainbikerii adora noroiul :))

Mihai said...

foarte frumoase turele voastre, felicitari !

Unknown said...

Salutare, frumoasa tura...bafta in continuare si la mai multe ture !

Anonymous said...

Mi-a spus mie Gianina ca anul asta va fi un an cu multe ture pe bicicleta. Ceea ce am crezut ca e o promisiune, acum e de-a dreptul o amenintare :-)))
bafta, sanatate maxima si spor la pedalat,
Carol
P.S. Eu a trebuit sa ma multumesc cu ture scurte,zilnice, pe-aici prin Gugulania... :-(

romeo said...

Bravos!

Bogdan said...

Super tare tura... !

mihai eduard paun said...

Super turele voastre.va admir.poate o sa reusesc sa merg si eu odata.bafta

Cristi Trandafir said...

Poza aia "Oglindire" e beton...ar trebui sa participe la ceva concurs de foto...eu zic ca are sanse mari de castig...

Vali said...

Ar trebui mai mult promovata initiativa voastra. Se poate urca si pe Birza spre Balta Cerbului apoi coborirea in satul Gornenti.