Monday 24 March 2008

Pe meleaguri noi... Negoiu - 22-23mar


Am pornit spre Negoiu noi2, Emil2M si Schipi. Pentru ca drumul ii lung plecam vineri imediat ce scapam de pe plantatie si boschetarim peste noapte in Avrig, base-camp-ul de Fagaras, la locul vechi de boschetareala al lui Alin. Sambata dis-de-dimineatza ne pornim catre Porumbacul de Jos, apoi catre cel de sus, o luam pe drumul forestier in sus si ne oprim cand zapada nu ne mai permite accesul pe 4 roti.

Hotel de boschetari (by Alin)

O noapte de boschetareala (by Schipi)

Avrig base-camp (by Schipi)

Pe la ora 9am ne pornim la deal, o jumate de ora de drum forestier si apoi in sus, zig-zaguri pana la cabana. In drum ne mai destindem cu o bulgareala si cateva poze :) Vremea nu pare ea cea mai grozava, sufla un vant aducator de vreme rea, creasta-i ascunsa dupa neguri, dar speram la mai bine pe deseara si la noapte ... la noapte da, caci planul lui Alin este tare nazdravan: urcam pe noapte profitand de luna plina pe muchia Serbotei, apoi Custura Saratzii, admiram rasaritul de pe vf Negoiu, coboram la cabana pe ziua, numai bine s-avem timp de intors la Timisoara. Hmmm ... pe Negoiu doar intr-un we? cam nebunesc planul, Fagarasul ii departe rau de Tm, asa m-am gandit cand am auzit, insa apoi rumegand planul parca suna realizabil ;)

La Negoiu se sparg norii, vremea se indreapta bine, doar vantul turbat nu da semne c-ar vrea sa inceteze si negurile ce stau agatzate-n creasta.

Cabana Negoiu, advanced base-camp (by Alin)

Cu tunurile in zare (by Schipi)

Muchia Serbotei sau calea spre Negoiu (by Alin)

Ajunsi la cabana incepem o discutie cu cabanierul si aflam planul sau: drum pt ATV-uri, enduro-maniaci, iarna snow-mobile. Degeaba ii explicam de distrugerea solului, poluare fonica, noxe etc ... raspunsul vine prompt: ce noxe domne? si la oras e noxe! ce galagie? ce distrugerea naturii?
Am venit noi cu idei alternative de cresterea fluxului de turisti la cabana intr-un mod mai ecologic: tabere de copii, programe de "aventura" si team-building pt firme, degeaba caci nea Serban ne explica ca poporul e puturos, vrea sa fie dus pe sus la munte si oricum parerea noastra nu conteaza :D mda, ce sa-i faci noi ashtia montaniarzii ecologisti cu rucsacul in spate suntem o specie ciudata, o minoritate neglijabila :D

Pacalici? (by Alin)

O tabla mica (by Gianina)

Papam un pic si pe la pranz ne bagam la nani, ne pregatim pt tura nocturna, facem provizii de somn ;)) ... ne trezim mai pe seara, afara vantul sufla nu se joaca, n-ar da semne sa se-nmoaie ... mai gatim si papa, mai un pacalici (aici Schipi este maestru), mai o poza, mai o tabla ... Degeaba speram intr-o minune, vantul turbat ne strica planul de-a pleca la miezul noptzii pe Negoiu, asa ca-i mai dam cu-o tura de somn :P Asa we relaxant, asa tura cu mult somn de la Revel n-am mai prins :)) cand am dormit in ref la Vistea 2 nopti si o zi :P
Ne trezim noaptea, Alin face rondul pe la ora 4, poate, poate prindem o tura mai matinala. Afara vantul nu glumeste, creasta e in negura, o ghena in toata regula. Hmm, planul nostru nocturn s-a cam dus pe apa Sambetei, desi pe aici in vale curge apa Saratzii ;)

Bate vantul in vazduh (by Alin)

In cele din urma ne trezim duminica la ora 7am, doamne cat am dormit ;)) papam din nou, facem rucsaceii si in ciuda vantului la 8am o luam in sus ... barem pe Serbota sa ajungem si de acolo vedem noi cum mai bate vantul.

Indoitzi de vant (by Gianina)

Prin padure merge, dar odata iesitzi ne este din ce in ce mai greu sa ne tinem pe picioare. Cand urc ma inclin spre dreapta (directia din care bate vantul) si cand vine o rafala mai puternica ma apas puternic in bete. Tot urcam asa vreo 2 ore... cand ajunsi la cota 1950m vantul ne izbeste foarte puternic. Alin ma intreaba daca nu vreau sa ne legam in coarda, ii este frica sa nu ma sufle vantul in vale ;)) pare comic, dar nu este. Hotaram sa coboram, nu mai ii nici o placere lupta pentru a ramane in picioare, asa ca o luam la vale.

La adapost de vant (by Schipi)

Ii dam la vale (by Schipi)

O iau prima la vale... vreau sa scap cat mai repede de vant si privind inapoi vad o manusa cum aluneca in vale... era supramanusa lui Emil... Eu stiu ce ar trebui iepurasu' sa-i aduca lui Emil :P
Coborand vantul devine mai suportabil si mai facem cate 1-2 pauze de sedintze foto, mai o repriza de dry-tooling.

Foto & Dry-tooling (by Gianina)

Dc n-am urcat Negoiul, macar pe bolovanul asta (by Gianina)

Vanatorii de peisaje (by Alin)

Emil 2Metri (by Schipi)

Ajunsi la cabana refacem rucsacii si o luam la vale sa vedem cascada Serbotei si sa ne dam pe ea, daca o mai fi inghetzata. Cascada este dezghetzata, dar in dreapta ei mai ferit in umbra rece este un tzurtzure de vreo 10m inca inghetzat. Alin si Schipi se echipeaza si pleaca spre coloana de gheatza. Nu ne-am pus in plan si vremea rea, asa ca nimeni n-a adus cuiele de gheatza, dar baietzii vor sa urce deasupra tzurtzurelui si faca de sus din boschetzi o mansa cumva. Cei mai lenesi, Emil si cu mine, ramanem sa lenevim ca shoparlele la soare :D Aici in vale vantul nu se simte deloc, e soare si placut, dar sus inca vuieste.


Uite acolo suim (by Gianina)

Montam coltzosii (by Gianina)

Punem mansa in boschetzi (by Schipi)

Echilibristica (by Emil2M)

Verticala (by Emil2M)


Prin padure spre masina ramanem perplecsi... unde ii zapada? Ieri era zapada sanatoasa prin padure, urcasem pe iarna, totul alb... si acuma zici ca-i primavara, desi chiar este :)) ... numai frunze... doar cateva petece de zapada. Incredibil vantul cald ca un foehn a topit zapada prin padure si a uscat si frunzele, pamantul nu-i reavan deloc, ne tot miram... La un moment dat ajungem la locul unde cu o zi inainte ne-am bulgarit... totul aramiu... doar frunze...

Vine, vine primavara (by Gianina)

Dusa-i iarna? (by Gianina)

Si uite cum intr-o tura de sfarsit de saptamana am prins si iarna si primavara. Incalecam pe 4 rotzi (fiecare pe cate una) si o luam cu foame mare spre ciorba de burta cu mujdei, langa Miercurea Sibiului, loc de la Horica invatzat... unde-s masini multe langa drum e si mancare buna ;) si ne gandim la el: sa-l sunam sa-i facem pofta cu ciorba de burta? oare serpasii din Annapurna BC stiu sa faca si ciorba de burta cu mujdei? :))

Un tzutzurloi din marginea drumului forestier


sambata pe iarna... (by Schipi)


...si duminica pe primavara (by Gianina)

Pana la urma nu ne-a iesit planul nazdravan pe care ni l-am propus, a iesit o tura cuminte si relaxanta, dar tot a fost bine c-am iesit dintre betoane la aer curat ;)


PS. Ajunsi acasa am aflat din buletinul nivo-meteo de la INMH cum ca pe vf Omu s-au inregistrat rafale de vant de pana la 144km/h, iar in medie vantul la 2500m a avut viteze de 90-100km/h. Dupa cum l-am simtzit si noi la 2000m sa fi tot fost vreo 80km/h.

2 comments:

Manuel said...

Superb ce pot sa spun altceva. Muntele este extraordinar. Te face sa te gandesti cat esti de trecator...

Anonymous said...

Foarte frumoasa tura. Negoiu e pt mine un loc de suflet. Pacat ca nea Serban are astfel de ganduri cu ATV-uri si alte alea. Ar tb sa ii fie rusine! Pana la urma se pare ca si pt el banii conteaza, natura mai putin:(