Sunday 27 January 2008

Leneveala in Retezat - 25-27ian

E vineri seara si ca de obicei suntem pe drum ;) ... de data asta spre Retezat impreuna cu Alin Ciula si Lore, in masina a 2-a Mardale, Horica, Tufish, Valean si Norbi, iar dinspre Cluj vine trupa lui Floriniuc.
Plecam tarziu de la Carnic, la orele 23 si ajungem devreme la Gentziana, in jur de 2 :D Ne bagam la somn dupa o mica portzie de glume in podul cabanei ... asa ca dimineatza e cam grele cu trezitul si abia pe la 8:30 incepe lumea sa miste. Cand am auzit ca ii trecut de 8 si Alin al meu ii inca in sac mi-am spus ca sigur ii vreme rea :) dar nu ... vremea era buna, doar oboseala de pe drum si ora tarziu de culcare a reusit sa ne tina in saci pana la ora aia.
Dupa micul dejun lumea pleaca fiecare cu planul in spinare. Valean cu Floriniuc merg in peretele Bucurei, Alin cu Mardale, Horica, Tufish si Norbi merg sa se catzere in Creasta Frumoasa, iar eu cu Alin Ciula si Lore o luam incet, dar sigur spre vf Retezat.

Gianina spune despre tura ei:

Sa tot fie vreo 10jumate cand plecam alene pe vale in sus cu gandul la vf Retezat. Sa urcam prin Curmatura Bucurei si sa mergem pe creasta, iar la intors fie prin valea Stanisoarei, fie pe Lolaia... ar fi un plan, dar ajunsi la Bordu Tomii dupa o ora, decidem sa urcam prin saua Stanisoarei.


Vremea este frumoasa, soare si un cer albastru ca de cerneala, doar vantul care mai da cate o rafala si spulbera zapada ne mai necajeste.


Sunt fara chef in mine, dar continui sa merg. Ajunsi in valea Stanisoarei AlinC ocheste un valcel imediat in stanga sheii de vara a Retezatului, la prima vedere zic nu, dar apropiindu-ne de el, vad urme si pare ca-i ok... hotaram ca mergem intr-acolo sa vedem cum sta treaba. Intre timp apar 5 persoane pe valcel in coborare. Zapada este stabila asa ca nu ii nici un stres, urcam si ajungem la o aruncatura de batz de saua de vara.


Ce frumos este in creasta!!! Indispozitia si lipsa de chef imi dispar... da, este super sa fi in creasta, acum imi amintesc.
Shontac, shontac o luam spre varf, cu cat ne apropiem mai mult de el cu atat vantul sufla mai tare. Ajunsi in varf nu stim pe unde sa coboram mai repede. Vrem pe Lolaia... dar rafalele de vant ne indeamna sa coboram cat mai repede din creasta, asa ca alegem monoton drumul de intoarcere ca fiind si cel de urcare (valcelul, valea Stanisoarei, saua Stanisoarei si pe la valea Pietrele la Gentziana).




acum e randul lui Alin:

Dupa o noapte prea scurta de somn, entuziasmul trezirii dis-de-dimineatza pt o tura de catzarat devine o utopie si nimic nu ma poate face sa sar ca arcul din sacul de dormit. Ceasul incearca in zadar sa-si faca datoria, e redus rapid la tacere :D In pod toata lumea recupereaza la greu, in fine pe la 8.30 ma trezesc.
Ne miscam greu ... prea greu pt a pleca intr-o tura de catzarat :D ... oamenii sunt mai preocupatzi de omleta si cafeaua de dimineatza, ora 10.30 nu suna deloc bine pt a pleca catre Creasta Frumoasa.


In fine reusim sa ne urnim, nici zapada nu ne ajuta deloc: dupa ce iesim din poteca ce urca spre Bordul Tomii, ne afundam in zapada, jnepenii se impotrivesc, inaintam cu greu si abia la pranz suntem gata echipatzi la baza primei lungimi din Frumoasa.
Eu cu Mardale ne invitam reciproc care sa urce primul cap, nici unul nu se simte in bulan :D nu sunt incalzit deloc si n-am nici un chef. Mardale se sacrifica si urca primul, insa intrarea nu-i deloc usoara, o fatza cazuta fara prize la picioare. Reuseste sa asigure la primele 2 pitoane, dar apoi nu-i mai place si renuntza.


Dupa o pauza la soare, a doua echipa (Horica, Tufish, Norbi) vine hotarata din spate si Horica e motivat sa dovedeasca stanca, nu prea ne intzelegea codelile noastre ;)) Dupa primii pasi il auzim ca nu-i prea frumoasa intrarea ;)), se cazneste el si trece la artificial cu pioletzii in inele de primele 2 pitoane.
Noi dardaim de frig in umbra peretelui, ne dam seama ca tot planul e prost, ora tarzie, aglomeratzie mare cu 2 echipe, 5 oameni , pt o singura Frumoasa de 9 lungimi :D
Eu cu Mardale si Norbi evadam din pluton si o luam in sus pe langa creasta, iar Horia si Tufish raman sa dovedeasca Frumoasa. Imediat miscarea m-a incalzit, e frumos pe aici, o serie de brane, valcele, hornuri inghetzate. E expus in unele locuri, dar pernitzele de iarba inghetzata isi fac datoria, pioletzii se infig bine, iar cand dam de zapada mare exersam tehnica jnep-line, adica trage cu incredere de jenepeni :P


Shuntam portziunea de catzarat a crestei adica primele 4-5 lungimi, ocazie cu care deschidem un nou traseu adica "pe langa si pe sub Creasta Frumoasa" ;)) Iesim mai sus in creasta, nu mai avem nevoie de asigurari, asa ca mergem la liber pana sus pe vf Stanisoara.


Sus vantul bate turbat, smulge bucatzi de zapada inghetzata si ne-o spulbera in fatza, dar e soare si intreg Retezatul se vede frumos.



Zapada e buna, asa ca prindem un picior si coboram de-a dreptul la vale. Mai jos dam de o saritoare, dar o rezolvam cu un rapel la 2 corzi pe dupa jnepeni.
La coborare ii vedem pe Horia si Tufish care in a 2-a lungime renuntzasera la traseu, dupa ce Tufish scosese un piton ca morocovul din rasad. Se iau si ei dupa urmele noastre si urca pe varf.
N-am mers noi chiar pe traseul dorit, doar asa mai pe langa el ;)), pesemne ca Frumoasei nu i-a placut leneveala cu care am pornit noi de dimineatza mai spre pranz :D


Pe inserate, in jur de ora 7 ne adunam cu totii inapoi la Gentziana. Seara incepe cu povestirile zilei, se continua cu o cina copioasa, cu muzica si voie buna si-ar mai fi continuat :P, dar respectam programul cabanei si dam stingerea la ora 22.


Inainte de culcare incepe sa ninga si sa viscoleasca usor, noaptea vantul isi face de cap si pe la 4 ne trezeste deschizand usa podului, asa ca in miez de noapte mai tragem o portzie mica de glume ;)) ... pana dimineatza se pune un strat sanatos de zapada (sa tot fie vreo jumate de metru). Duminica dimineatza e din nou o dimineatza de trandaveala... doamne ce bine imi prinde :) Luam cu totii micul dejun dupa care cei mai leneshi si comozi, adica eu cu Alin Ciula si Lore ne punem la povesti la gura sacului, iar restul hotarasc sa sfideze viscolul si urca pe schiuri pana aproape de Taul Pietrele. Nu stiu dc si-au vazut varfurile skiurilor :D, dar vantul spulbera zapada in draci. In jur de ora 3 o luam cu totii la vale pe schiuri, iar Alin Ciula si Lore pe rachete.

Alte poze din tura mai gasitzi in albumul nostru.

1 comment:

Anonymous said...

Frumos in Retezat.

Noi ne-am distrat prin Fagaras in we trecut (adevarata distractie a venit insa duminica, pentru baietii care au ramas in creasta pe viscolul ala nebun).
Am pus si niste poze la http://doru.iarbaverde.ro