Tuesday 28 August 2007

Monte Rosa 27-28 aug

Cabana de 3 muscate

2 in 1

Vara si iarna pe acelasi munte... Monte-Rosa si cununa de varfuri ale crestei sale : Breithorn, Roccia Nera, Pollux si Castor.

Baietzii la sfat

Am urcat pe valea Ayas pana in Champoluc (o statiune situata la1579m) si de acolo pana la capatul drumului, adica pana la aproximativ 1.700m. De aici am luat-o la pas pe un drum prin padure, pe un drum forestier, pe poteca, pe pietre, pe gheatza si pe zapada pana sus pe vf Castor (4226m). In prima zi am trecut de refugiul Mezzalama (3036m) si am innoptat la refugiul Guide di Ayas (3425m); Alin si cu mine la cort pe platforma de beton din spatele refugiului, iar restul trupei, pentru ca nu si-au carat cortul, in refugiu. De mentionat este fapul ca la ei refugiile sunt ca si la noi cabanele, adica poti manca macare calda, poti bea ceai, poti cumpara o ciocolata, cazarea cost si conditiile sunt bune, iar echivalentul refugiilor de la noi, la ei sunt bivuacele. In Italia cazarea la refugii este rezonabila (la refugiul Guide di Ayas costa 15euro), pe cand in zona franceza o noapte la un refugiu ajunge si pana la 25euro.

Fane si Gianina pe puntea de pe Torrent de Veraz,
iar in fundal varfurile Roccia Nera, Pollux si Castor

Ibex alpin

Ghetzarul

creasta Montei Rosa cu varfurile: Pollux, Castor si Punta Felik

A doua zi, cam ultimii am pornit spre vf Castor si Pollux. Ascensiunea pe Castor este una usoara, doar spre final este o portiune scurta mai abrupta urmata de o creasta ingusta care duce pe varf.
Ajunsi in saua dintre Castor si Pollux hotaram sa urcam si pe Pollux, dar vremea se schimba, norii de ceatza ne invaluie, uda stanca (Pollux este un varf mai stancos, spre deosebire de Castor care este acoperit cu zapada tot), incepe sa ninga si chiar si trazneste... asadar AdiV, care era primul, hotaraste ca este mai bine sa ne intoarcem, stanca uda dandu-i o senzatie de nesigurantza si uite asa ne retragem de la doar 100m de sub varf, retragere destul de fustranta pentru unii :D.
Marshaluind pe ghetzar spre vf Castor

Cocoase de camila
in plan apropiat Pollux, apoi Roccia Nera, Breithorn si Matterhorn-ul, cocoasa din nori

Alin pe vf Castor (4226m)

Coborarea de pe vf Castor

Gianina si Markus concentratzi la coborare

Asadar descatzaram un pic pe pietre ude si un pic de grohotis oribil :D dupa care lejer pe zadapa pana la refugiu; adunam lucrurile, facem rucsacii si o dam la vale pana inapoi in Saint-Jacques, unde am lasat masinile cu o zi inainte. Desi am mai fi avut in plan pentru aceasta zona si creasta Breithorn, vremea rea ne-a facut sa renuntzam la plan.

Champoluc, satucul de la poale

Din Champoluc aflam ca in urmatoarele 3 zile vremea va fi rea sus, asa ca o dam tot in jos, tot in jos pana la mare.
Acesta a fost o tura frumoasa de aclimatizare pentru Mont Blanc.

1 comment:

Cristi Davidovici said...

Frumoase poze si frumoase relatari mereu :)