Saturday 21 August 2010

Hoinarind prin muntii Cernei 21-22 aug

Am pornit de dimineata spre Bogaltin, un sat prin care am tot trecut in ultimul an si unde deja lumea a inceput sa ne cunoasca. Impreuna cu Serban am plecat sa descoperim poteci vechi, de zeci de ani, dar neumblate si nestiute de noi.

Voiosi pornim la deal

Puzderia de mure coapte ne ingreuneaza inaintarea

De la inceput dam de o problema majora: puzderia de mure. Din tufa in tufa, mancam vreo jumatate de ora mure incontinu, apoi urcam serpentinele lui Hercules si inainte de a ajunge la Fantana Babii, cotim stanga pe o poteca ce ne duce pe curba de nivel si ne scoate deasupra de satul Topla. Pasi nostri bat pentru prima data aceasta poteca bine batuta de zeci de ani de localnici. Zona este pitoreasca ca dealtfel fiecare particica a acestor munti.

Drumul golgotei

Paza buna, trece primejdia rea

Spre Topla

O noua chemare

Ajunsi deasupra de Topla facem o pauza in care admiram zona si ne si imaginam pe schiuri de tura urcand in creasta muntilor Cernei pe culmea ce duce in varful Iutii. Multi prieteni au spus ca iarna asta vor sa incerce si ei schiul de tura, asa ca ar trebuie sa ne gandim la o tura frumoasa cu care sa-i imbolnavim.

Topla

Coborati in Topla ne oprim la magazinul satului, baietii beau o bere iar eu trag un pui de somn; trezitul de dimineata nu imi prieste. Dupa cea de-a doua importanta pauza o luam incet la deal spre cracul Ciumerna si iesim "la Vulturu", adica locul in care a stat Vulturu la maraton. Ne gandeam ca ar fi fain la anul sa numim punctele dupa voluntarii responsabili de punct: la Vulturu, la Nae, la Mardale, la Lars.

Afine si marisoare la km 26

De povesti

Ajunsi in cracul Ciumerna urmam pana in creasta traseul maratonului. Observam ca marcajele noastre cu vopsea bio sunt inca acolo... si noi care ne speriam ca nu cumva ploaia sa ni le spele pana la concurs. Iesiti la golul alpin dam din nou de alte probleme: afine si merisoare.

Pereche

Cautand in loc pentru culcus

Din creasta prindem o poteca a localnicilor care ne scoate in Inelet. Ajunsi la Gabi si Sergiu, adica punctul de control de la semimaraton Inelet, mergem la izvor sa luam apa si ne cautam un loc de dormit sub clar de luna. Vara asta nu prea am carat cortul in spate. Defapt l-am carat o data in Parang, dar ne-a fost lene sa-l montam si am dormit tot afara.

Sub cerul instelat pentru a 3-a oara in vara asta

Duminica dimineata pribegim un timp pe potecile de deasupra de Inelet, dar nu gasim ceea ce cautam, asadar o luam catinel spre Prisacina la tanti Maria. Tanti Maria era la zbor prin vecini, dar noi am gasit-o si apoi bucuroasa de oaspeti ne-a invitat la ea la o mamaliga cu branza si lapte si niste porumb fiert. Bine inteles ca a trebuit si sa inchinam un pahar de afinata, caci altfel nu se putea. Am stat la povesti cu una din fetele lui tanti Maria, venita in vizita la mama ei pentru o saptamana si am ascultat povestile unei copilari in Prisacina. Printre altele am aflat si ce inseamna sa stai la zbor, adica sa stai cu musafirii de vorba.

Pranzul la tanti Maria din Prisacina

Dupa masa copioasa de la tanti Maria, plecam la drum inapoi spre Bogaltin unde am lasat masina. Evident ca dam din nou de mure si mancam pana ne saturam, apoi pentru ca erau extrem de multe, ne-am mai adunat si pentru acasa. Em am zis ca voi face spuma, iar Serban are panuri de marete de bucatara inscusit: inghetata de mure.

No comments: