Saturday 6 February 2010

Bajbaind prin viscol - Retezat 6feb


We-ul asta se prevede vreme urata. Desi fetele ne propun program mai sportiv pe langa oras, eu cu Suca n-avem stare. E dracusorul ala mic care te imboldeste si nu te lasa in pace. Noi vrem sa verificam prognoza pe munte.
Nici pe Dubina nu-l opreste vremea rea acasa, Elena se conformeaza planului, doar Gianina nu ni se alatura, ea prefera sa nu-si scoata inca degetele afectate pe munte.

In sus catre vijelie

Si ne propunem o tura mareata data fiind prognoza: tura mare a Retezatului, cum ii spun eu. Adica Carnic - Pietrele - culmea Lolaia - vf Retezat - vf Bucura - refugiul Bucura - vf Peleaga - vf Papusa - Portile Inchise - vf Mare - valea Galesu - Carnic cu innoptat la refugiul Bucura.
Eu mai incercasem de 2 ori tura aceasta pe timp de iarna, insa de fiecare data ceva ne-a oprit din drum la refugiul Bucura dupa prima zi. Acum ar fi a 3-a tentativa.

Inca nu-i iarna grea

De fapt suntem destul de convinsi ca nu vom avea parte de vreme buna, ma si impac deja cu ideea ca vom avea parte de ninsori, insa sper sa fie fara vant. Deja ma si vad prin Portile Inchise filandu-l pe Dubina, iar in jur e liniste si ninge asezat ca in povestile fratiilor Grimm. Hmm, cred ca ma amagesc singur, nu prea am vazut sa ninga pe munte cuminte si asezat fara vant.

Elena prin viscol

Intr-adevar cand ajungem la Carnic vuietul vantului de sus de pe creste nu suna prea imbietor. La Pietrele, Mec ne intampina zambind la auzul planurilor noastre indraznete pentru vremea de afara. Ne prezice ca vantul ne va lua pe sus ca pe aeroplane imediat ce vom iesi din padure.

Echiparea pentru vajgau

E o vreme de vis, vremea pe care si-o doreste orice montaniard: ceata, ninsoare, vant cu transport de zapada, adica un viscol in toata regula.

Dubina

Dar nu putem renunta asa usor, dupa ce ca ne-am trezit cu noaptea-n cap ca sa plecam din Timisoara. Asa ca ne continuam drumul in sus pe valea Stanisoarei. La bifurcatia spre saua Ciurila, unde ar trebui sa urcam in culmea Lolaia facem primul lucru intelept pe ziua de azi.
Ne evaluam sansele de-a ajunge la refugiul Bucura pe vremea asta. Evident avem mici sanse daca vom infrunta viscolul sus pe culmea Lolaia. Oricum nu vrem sa se implineasca vorba lui Mec sa zburam ca aeroplanele din creasta. La cum vuieste vantul avem toate sansele.
Asa ca luam decizia sa urcam pe valea Stanisoarei, iar de acolo sa suim in creasta prin saua de iarna a Retezatului. Ne scurtam portiunea de creasta cat vom fi expusi la viscol. Oricum jos in vale vantul e suportabil.

Inca insistam la deal

Ne blindam fetele cu gluga si ochelarii de ski si o luam pe vale in sus. Azi se pare ca nu doar stihiile naturii ni se impotrivesc, ci si zapada si jnepenii. Ne afundam la fiecare pas in zapada moale, iar pungile de aer dintre jnepeni ne intind adevarate capcane submerse. Uneori ne scufundam pana la brau si inaintam cu eforturi sisifice. Iar cea mai buna solutie sa trecem de zonele cu capcane este mersul de-a busilea. Suca adopta primul stratagema asta, iar noi restul dupa el. Cred ca ar fi fost tare haios sa vada cineva 4 oameni mergand de-a busilea prin zapada...

Suca prins in capcanele jnepenilor

In lupta cu jnepenii

Luptam la fiecare pas

Dubina sondeaza adancimea zapezii fara sa vrea si masoara si nivelul apei din paraul Stanisoarei, ocazie cu care ia o portie consistenta de apa la galosi. Pe vremea asta caineasca sa fii si ud la picioare e tot ce poate fi mai minunat.

Un pas mic castigat

Nu-i usor!

Dupa eforturi care deja seamana cu lupta morile de vant socotesc ca avem viteza miraculoasa de 600m in 30min. Suntem de-abia in drept cu saua Lolaia, adica nici la jumatatea portiunii de gol alpin din valea Stanisoarei. In ritmul asta cu siguranta noaptea ne va prinde bajbaind undeva pe vf Bucura. Si cand ne mai gandim la vantul ce-l vom incasa in creasta, incepem sa realizam inutilitatea luptei noastre.
Luam a doua decizie inteleapta pe ziua de azi: facem cale intoarsa spre Pietrele.

Ne intoarcem la vale

La Pietrele ne amuzam de un lucru: 2 panorame mari si late cu masivul Retezat, frumoase de altfel, una facuta din sud din saua Plaiului Mic, alta luata din nord, ambele surprind vaile, crestele, varfurile din masiv. Si poarta denumirea cam improprie de fatza sudica si fatza nordica a Retezatului de parca ar fi pereti. Ne amuzam de titlurile neinspirat alese. Inseamna ca noi am facut in alte dati fatza sudica si fatza nordica a Retezatului fara sa realizam. Iar acum am incercat un nou traseu in fatza nordica - fisura Stanisoarei, dar nu prea ne-a iesit si-a trebuit sa rapelam si sa ne retragem.

De mult n-am mai avut o tura esuata, dar ma consolez cu gandul c-am iesit la aer curat. Impreuna cu Suca fac haz de necaz si ne gandim ca revenim in oras la alergatul nostru pe banda cel de toate zilele, care uneori ne face sa ne simtim ca niste hamsteri in cusca in lipsa potecilor din padure, dar acum dupa o tura din asta ratata pana si alergatul pe banda incepe sa capete un sens. Si fetele noastre stiau ele ce stiau...

10 comments:

Dumitrel Marius said...

Eu am fost campionul ratragerilor anul acesta :). Dar nu regret nici una, nu sunt greucean cu mama natura.

Anonymous said...

Dubina strikes again... :)

Alin said...

Mda, mai nou mergem pe munte doar pe coduri din astea colorate ;) In Parang de ger, acum cod de viscol. Dar codurile meteo nu ne tin acasa, Muntele e frumos pe orice vreme, atat timp cat luam aminte la semnele pe care le arata.

Sis said...

Se mai intampla si asa, nici noi nu am avut un weekend reusit in Bucegi, nu am putut trece de Strunga si ne-am intors. Aveam ca plan Padina. Avem de invatat si din turele de acest gen si mai bine te intorci cand inca mai poti. Ne-a parut si noua foarte rau dar muntele stim sigur ca ramane acolo si ne asteapta pentru urmatoarele ture.
Spor la antrenamentul pe banda si nu uitati sa inclinati banda, la Olimp e panta mare :)
Spor la antrenament!

Alin said...

@Sis: da stim stim ca-i mare panta la Olimp ;) inclinam inclinam, nu uitam :D mi-a zis mai demult un tip la sala in timp ce alergam la panta 12% si eram ca sub dus: auzi dc te oboseste banda stii ca poti sa reduci inclinatia, poate a uitat-o cineva asa inaintea ta :))

Aniri said...

Hey:) azi am ajuns prin blogul vostru, si clar, o sa mai revin.:)

Vroiam sa zic legat de motto... e cam ambiguu:-?

"cum sa NU stai acasa in weekend?" - adica pare ca va mirati, cum adica sa plecati de acasa in weeekend. De fapt cred ca ati vrut sa ziceti cu sensul de sfat.. Ca si cum blogul e un ajutor, pentru a pleca in excursii? Io intelegeam mai bine daca era putin ironic, de genu "Pf, cum sa stai acasa in weekend?" :-?

Silvique_ms said...

Felicitari pentru tura! :)

@Aniri: Eu cred ca moto-ul se refera la faptul ca ai nevoie de ceva talent sa NU stai acasa in wee.

"cum sa NU stai acasa in weekend?" = Ai sau nu ai talent? ;))

Alin said...

@Aniri: am sters "?" din motto ca nu mai existe intrebari ;)) adica ambiguitati. Intrebari pot sa existe desigur, doar am vrut sa fac un joc de cuvinte :P Sensul motto-ului e ca printre altele noi dorim sa oferim idei celor care ar vrea sa mearga pe munte, dar poate nu stiu unde, cum...

Sorin Untu said...

Eu ador viscolele si iarna in general, dar trebuie sa intelegeti ca mai ales cand se anunta vreun cod nu aveti ce sa verificati prognoza la munte. e clar ca va fi ceata, nori josi si nu se poate merge mai sus de 1500 m. Sper sa tineti cont de acum de prognoze, sau ma intrebati pe mine ca stiu unde sa ma uit la surse, sunt pasionat de meteorologie si un sfat in plus nu va strica. In nici un caz nu te uiti la prognoza pe localitati, ci la hartile sinoptice, dar important la anumiti parametri meteo la nivelul de 1500 m. Nu stiu de ce lumea nu vrea sa inteleaga ca nu te poti baza pe surse gen weather.com sau wunderground.com. Astea doar asa orientativ si in coada listei din sursele de prognoze cand se pleaca la munte.ca o tura depinde in primul rand de vreme, chiar daca ne plac viscolele(si mie). Felicitari pentru lista impresionanta de munti parcursi la cat mai multe ture si sanatate.

Alin Tanase said...

@Sorin: Noi cand mergem pe munte ne ghidam dupa un o vorba scoasa de dl Mititeanu: "decat sa stau acasa si s-aud c-a fost frumos pe munte, mai bine merg pe munte si prind vreme urata".

Am prins pe munte vreme de toate felurile, chiar si coduri din alea colorate, si de vant, si de ger, si de precipitatii.
Normal ca daca vremea e foarte potrivinica stim sa ne retragem, cum a fost si tura de fata, cand am urcat atat cat s-a putut urca. Cand ne dam seama ca viscolul e prea aspru si nu merita sa te lupti sa-l infrunti in creasta, stim sa reununtam.
Dar doar pt ca se anunta nu stiu ce cod, nu stam acasa, pt ca si meteorologii o mai dau in bara. Meteorologia nu e o stiinta exacta, este mai degraba o stiinta previzionala, se bazeaza pe niste date culese in teren si apoi pe niste modele matematice care uneori dau gres, pt ca marimile de intrare se pot schimba radical.
Am prins si cazuri din astea pe munte, cand toate televiziunile si site-urile meteo indicau ca vine un front de precipiatii care cuprinde toata tara si in ultima clipa frontul isi schimba directia si era vreme buna.

Oricum noi consultam prognozele si tinem cont de ele, in sensul ca sa stim la ce sa ne asteptam. Dar nu vad ce-i rau in a verifica prognoza pe munte, dc stii sa te retragi la momentul oportun.

Legat de sursele din care ne culegem prognozele noi ne uitam pe meteoblue.ch si wunderground.com, care din cate am le-am verificat eu prognozele pe munte sunt destul de exacti si au prognoze similare. Oricum nu ma uit pe site-urile care au doar prognoze gen pictograme si doar pt localitati. Chiar dc wunderground este in lista ta neagra de site-uri meteo ;)) sa stii ca are prognoza gen tabel sinoptic, in care se poate urmari miscarea frontului de precipitatii pe intervale orare.

In fine as fi bucuros sa-mi dai niste argumente concrete si tehnice pt care nu-ti place wunderground. Nu ca as fi un fan wunderground, dar dupa multi ani de mers pe munte in care am verificat prognozele in teren si diverse site-uri meteo pe care le-am urmarit, cele 2 mi se par ca au rata de predictie destul de buna.
Si cum spuneai te rog sa-mi indici alte surse de informare pe care le folosesti tu. Chiar sunt interesat sa aflu chestii noi.