Saturday, 23 October 2010

Toamna pe Ramnute - 23oct


Week-end-ul acesta se prevede vreme buna si ne dorim sa mergem intr-o tura lejera sa prindem natura in culori de toamna.
Ca de obicei cand mergem pe valea Cernei, dormim langa Dumbrava in masina.
Ne strangem o trupa maricica: Nae&Cristina, Pitic&Gabi, Diana, Sandel, Gianina si cu mine.
Dimineata suntem destul de lenesi cu trezitul, ne miscam in reluare cu micul dejun si cu impachetatul, asa ca Ady Beleanu care vine tocmai din Cluj ajunge inainte sa reusim noi sa fim gata de plecare.

Gianina

Pentru prima zi am programat o tura pe Ramnutze, adica vom urca pe Ramnuta Mare, pe poteca de deasupra canionului si vom cobori pe Ramnutza Vanata.

Solo-climbing prin tufisuri

Traseul debuteaza abrupt cu un urcus prin padure, cu mici portiuni de catzarat pe stanci. Traseul e prevazut pe alocuri cu cabluri de otel si chiar cu o punte de fier. E un fel de via-ferrata.

Peretele de deasupra canionului Ramnutei Mari

Relaxare ca soparlele la soare

Dupa un urcus "istovitor"ne oprim la un frumos punct de belevedere situat exact deasupra canionului Ramnutzei Mari. Dupa racoarea si umezeala ce inca nu s-a ridicat de pe valea Cernei, parca toata lumea astepta aceasta pauza la soare.

Gianina si Pitic

Nae

Toata trupa prin padure

Mai continuam pe firul Ramnutzei in amonte si dupa ce gasim o punte naturala sa traversam apa, urcam printr-un lastaris des si pe grohotis si ajungem la baza unei creste stancoase perpendiculara pe firul apei.

Echilibristica

Geantul Hermanul

Catarand pe cleantzuri

Urmam sus pe creasta in catarare usoara pe stancile adrente de calcar si de aici o buna parte din excursie se va desfasura pe aceasta muchie calcaroasa.

Culmi

Canionul Ramnutei Mari cu Vlascu Mic in spate

In stanga spre valea Cernei peisajul este abrupt si stancos, in dreapta spre Mehedinti peisajul e dominat de plaiuri blande si culmi impadurite... ici-colo resturi vechi de defrisari :D

De toamna

Tot de toamna

Iar de toamna

Pe cleantzuri in sus

Ajungem la o falie pronuntata perpendiculara pe linia crestei, nascuta probabil din vremuri stravechi in urma unei activitati tectonice in zona. Falia a creat un jgheab adanc care fragmenteaza continuitatea crestei. Aici trebuie sa descataram ca sa traversam zona accidentata. Fetele se misca ca pe oua, dar Nae e profesorul atent si rabdator care le coordoneaza miscarile, asa incat sa nu apara evenimente neplacute. Totul e sa lasi stress-ul deoparte si sa fii atent la miscari.

Acrobatie

Shoparlitzele la soare

In timp ce fetele se incalzesc la soare, eu cu Nae facem o mica incursiune in partea de jos a faliei, unde descoperim un aven. Dupa zgomotul pietrelor aruncate pare destul de adanc. Reusim chiar sa intram in partea lui superioara printr-un mic tunel. Se vede fundul si nu mai pare atat de adanc. E destul de interesant, caci o parte a lui este acoperit de niste bolovani uriasi, ca un fel de tavan.

Coboram spre plaiuri mai domoale

Culmea stancoasa mai continua, noi insa coboram printr-o sa spre plaiurile domoale de desubt, unde se intinde catunul Glodu.

Vremuri trecute

Geantzurile Glodului

Descoperim zone foarte frumoase, colindam printre gospodariile oamenilor, ratacim pe niste poteci ce ne poarta si spre catunul de partea opusa a Ramnutzei Vinete, la Fatza Fantanii.

Hard-tool

Mai mare-i bostanu ca mine!

Gasim poteca ce-o stiam din alte ture, poteca ce ne coboara pe valea Ramnutzei Vinete pana jos in valea Cernei. Prin padure gasim o gramada de ciuperci. Noi nu le cunoastem, asa ca de fiecare data strigam dupa Nae ca dupa genist, ca si cum am fi dat de o bomba. Nae le studiaza si da verdictul: e laba ursului, e palaria sarpelui. Pastravii de fag ii deosebim si noi si sunt o gramada. Asa ca se prevede o cina copioasa.

Toata trupa

Ajunsi in valea Cernei, se lasa rapid inserarea si odata cu ea si o racoare umeda. Cum a doua zi vrem sa strabatem Crovurile cu urcare din Izverna, toata lumea primeste bucuroasa oferta de a innopta la casa lui Matei din Izverna. Iti multumesc inca o data coane Matei pentru ospitalitate!

Ajungem in Izverna bine dupa lasarea intunericului, dar satenii sunt foarte saritori si ne ajuta cu niste lemne de foc. Ba ni le mai si taie rapid cu drujba. Asa ca in scurt timp facem cald in casa. Seara curge repede printre povesti si foamea noastra nestavilita dupa o zi de umblat. Iar Nae mare bucatar si ne face o tocana de ciuperci delicioasa care dispare instantaneu.
Locuri de dormit sunt destule, dar baietii fac pe vitejii si dorm afara la racoare in pridvorul casei. Asa ca eu ma "sacrific" si dorm cu toate fetele in camera incalzita. Trebuie sa le pazeasca cineva de varcolaci.

Am mai pus o selectie de poze aici:
http://picasaweb.google.ro/gianinalin/ToamnaPeRamnute#

Continuare cu episodul zilei de duminica: http://gianinalin.blogspot.com/2010/10/toamna-in-crovuri-24oct.html

2 comments:

Alin said...

Foarte fain!

Anonymous said...

superb:)