Saturday 8 November 2008

Krabi 3-8 nov

Frumoasa coasta estica, chiar si in sezon ploios, dar sa vedem totusi si coasta vestica, cea de la marea Andaman, mai ales ca aici ploile se potolesc si incepe high season-ul. Ciudata diferentza de clima intre cele 2 coaste intinse de-o parte si de alta a unei peninsule late de doar 2-300km. Musonul e de vina care acum isi mai face de cap doar pe coasta estica.
Luam un vapor de noapte si ne indreptam spre continent, in felul asta salvam o noapte de cazare si o zi pierduta pe drumuri. Ne imbarcam seara, ne cazam la priciurile din vapor si ne trezim dis-de-dimineatza pe continent in Surat Thani, de unde luam un autobuz care ne duce direct pe coasta vestica in Krabi.
Aici urmeaza sa stam 6 nopti si 5 zile in AoNang, de unde vom face excursii pe insulele invecinate, asa ca fiecare zi are povestea ei.

Taxi boat

Apus

Zona Krabi a suferit masiv in urma tsunami-ului din decembrie 2004, insa thailandezii oameni harnici au sters toate urmele dezastrului. Doar tablitzele de avertizare intalnite la fiecare pas mai amintesc de dezastru. Ne avertizeaza ca in caz de cutremur sa cautam o zona mai inalta sau sa ne departam de tarm. Si in general ne informeaza de distantza pana la o zona sigura: 500m, 1km... acolo unde relieful este mai plat, zona sigura este la... 5km :D Noroc ca suntem antrenatzi pt alergat ;))

Incotro sa o luam pentru inceput?

-4noiembrie-
Pentru ca Alin arde de nerabdare sa vada Railay-ul... cea mai faimoasa zona de catzarat din Thailanda, in prima zi luam un long tail boat si debarcam la Railay. Facem o baie, stam la plaja si apoi pornim spre stanci.

West Railay Beach

Top echipat

Thai climbing instructor

Este cam cald pentru catzarat, la soare nu-i chip sa atingi stanca, doar falezele umbroase sunt potrivite, asa ca ne multumim doar cu privitul si nu regretam deloc ca nu am carat o luna intreaga dupa noi coarda si echipamentul de catzarat.

Ce face omu', face si maimutza... catzara... sau invers?

Plaja si pestera Phranang

Satui de privit mergem sa mai facem o baie pe o alta plaja, Phranang, unde se afla si pestera cu acelasi nume. Aici este mult mai frumos decat pe celelalte doua plaji din Railay, nisipul fin si alb ca faina, apa racoroasa si limpede face marea diferentza.

Fishy! Fishy!

Barcuta noastra

-5noiembrie-
O alta zi, o alta poveste... Azi am plecat in cautarea pestisorului Nemo in arhipeleagul Hong. Insula principala are o mirifica, Pelay Beach, renumita pentru frumusetzea sa datorata nisipului sau fin, coralilor si varietatzii mari de pesti exotici.

Bunicutzo, de ce ai ochii asa de mari?

Varanul vine si el la masa

Azi iarasi primesc copan de pui :P

Hong Lagoon

Insula Hong, numita si Room Island datorita unei lagune cu deschidere foarte mica la mare, deschidere considerata usa camerei. La flux barcile pot intra din mare in camera, dar la reflux usa camerei se inchide si accesul cu barca devine imposibil.
Excursia am incheiat-o nu inainte de a-l fi gasit pe Nemo ascuns intr-o tufa de coral portocalie.

Finding Nemo

Pe Lading Island

-6noiembrie-
Azi avem o zi "grea"... turul celor 4 insule intr-o zi nu-i usor la bordul unei ambarcatziuni de lemn cu motorizare thailandeza. Incepem ziua cu Tub Island, unde thailandezele din echipaj culeg scoici lipite pe pietre... ma intreb: oare pentru pranzul nostru le culeg? :)

La cules de scoici

Motorizare: Made in Thai

Pe Tub Island

Bulevard marin

Inainte de pranz facem un popas de snorkelling in zona insulei Chicken, iar dupa pranz lenevim pe insula Poda.

Chicken Island

Poda Island

-7noimebrie-
Tot turistul occidental ce a vazut filmul "The Beach" cu tanarul Leonardo Di Caprio, vrea sa ajunga pe Koh Phi-Phi Leh... si cum aceasta se afla in zona, nu putem rata o excursie pana acolo. Suntem super incantati de unde vom merge, dar un pic dezamagitzi de vremea inchisa... nu ploua, dar un soare si un cer albastru nu ar strica sa puna punctul pe "i" in poze.

Maya Bay parking

Si cum chiar nimic nu ii perfect... ajunsi pe Koh Phi-Phi Leh, vedem Noppharat Thara Beach, eroina principala a filmului ;) si Maya Bay, renumitul golf, observam frumusetzea naturii, dar ca un ghimpe in ochi si-n calea obiectivului foto ne stau cele 20-30 de ambarcatiuni si sutele de turisti veniti aici in excursie. Dintr-o data imi amintesc de litoralul romanesc, unde lumea sta la plaja buluc, claie peste gramada, cearceaf langa cearceaf, iar apa musteste de oameni.
Golful pare o cetate cu niste ziduri stancoase si inalte care apara nisipul fainos si apa limpede a golfului de apele involburate ale marii, insa nu le poate apara de invazia turistilor.

Invazie pe Noppharat Thara Beach

Alin spune:
"Orice loc frumos unde este usor de ajuns isi pierde farmecul si devine banal prin invazia oamenilor, ajunge de fapt o gara arhiplina de lume ce vine si pleaca.... Oare de ce nu intalnesc atatzia oameni deodata pe un varf de munte?... De asta iubesc sa merg pe munte :D Si ajung sa ma bucur cand intalnesc pe cineva in solitudinea unui pisc inzapezit."

Cucu

La cules de cuiburi in Viking Cave

Parasim "gara" si continuam excursia vizitand pe partea cealalta a insulei o frumoasa laguna semi-inchisa - Pi Leh Lagoon si Viking Cave, o pestera unde localnicii culeg cuiburile unor pasari, care isi construiesc adapostul din saliva, din care se gateste o supa renumita (probabil ca renumele i se trage de la pretul exorbitant).

Ne dati sau furam?


Hranim maimutzicile in Monkey Bay si facem o plimbare pe Koh Phi-Phi Don, insula locuita, vecina lui Koh Phi-Phi Leh, dupa care ne intoarcem "acasa"... avem de pregatit bagajele pentru urmatorul sejur, cel de pe insula Phuket.

Yaaami!

5 comments:

Anonymous said...

Foarte, foarte, foarte fain! Mi-ati incantat retina...

Anonymous said...

Ce de amintiri... Si ce-mi va lipsi...

Unknown said...

Super misto ,Ati facut alegerea perfecta !!!
Cum pot sa aflu niste detali pentru o eventuala calatorie ????
Multumesc tare re mult
Dragos

Alin said...

@Dragos: profilul tau nu este public, deci nu stim cum sa te contactam; daca ne lasi o adresa de email sau ne scrii chiar tu la adresele de email din contact-ul blog-ului nostru iti vom raspunde.

Violeta said...

Frumos:) Vrem si noi sa mergem la Krabi in Nov-Dec. Ceva sugestii? Cazare, avion, mancare...Merci:)