Saturday 19 July 2008

Trekking in Parang 19-20 iul


We-ul acesta vine din nou randul unei ture de trekking pt antrenament si pentru ca tura de bike ne-a deschis apetitul pentru Parang, revenim tot aici in zona... tot in trupa mare: Ioana, Mardale, Muri, Xena, Eugen, Mihai, Alin si cu mine. De data asta nu mai batem drumul pana la Obarsia Lotrului, ci vineri seara fixam base-camp-ul intr-o poienitza de langa Groapa Seaca.
Dormim odihnitor, mai ales ca noaptea ploua sanatos, iar dimineatza din cauza cetzurilor ce acopera crestele ne prelungim si noi oleaca somnul.

Toata lumea se adapa

Bagatzi apa ca urcam pe creasta

Desi nu se anuntza un sfarsit de saptamana prea grozav, vreme se indreapta repede, cortina de cetzuri se da la o parte si Parangul isi dezvaluie culmile sale stancoase.
Planul de acces in creasta e sa pornim in directia vf Carja, sa trecem pe la lacul Verde si Slivei, apoi sa continuam spre lacul Inghetzat, sa urcam pe culmea Mijei si sa o luam matematic pe muchie pana in creasta principala, pe vf Carja.

Muri catre Xena: Hai ca-ti arat eu drumul!

Pornim de la Groapa Seaca pe traseul de Roshiile, iar apoi imediat cotim dreapta prin padure pe triunghi galben. Pe harta noastra nu e figurat traseul, dar pana aici traseul merge conform planului si ideii noastre facute cu harta in fatza. Doar ca la un moment dat traseul face o cotitura pe curba de nivel si o ia spre inapoi de ne pune pe ganduri... ne intrebam oare mergem bine? oare mergem spre lacul Verde sau ne scoate la Roshiile? Suntem norocoshi caci ajungem asa cum ne-am propus si noi la lacul Verde (unde vedem o tabara de 6 corturi printre jnepeni), doar ca traseul ne-a derutat un pic cu intorsatura sa radicala.

Tot inainte dupa Presedinte

Pauza

De la lacul Verde vedem un indicator spre lacul Inghetzat 30-45min, asa ca o luam repejor intr-acolo si suntem dejamagitzi de lac :( asa mic? asa urat? Gheatza gri nu ne prea place... dar totusi incercam sa vedem partea frumoasa si ne gandim la un cappucino cu frisca afundata deja in ceasca... si parca deja arata mai frumos lacul Inghetzat.
De la Inghetzatul o luam in sus spre vf Mija (2390m), un urchus sustinut de 270m pe care l-am facut "dintr-o rasuflare"... cu alte cuvinte mi-a placut acest urcush.

Lacul Inghetzat

Turma de pe vf Mija

Io mi-s momarlan

Ajunsi pe vf Mija facem o mica pauza, ne adunam cu totzii; mai o ciocolata, o aluna, o banana, vine si un cioban cu o turma mica de oi, povestim un pic cu dansul si-i promitem sa-i trimitem pozele... prin posta, nu prin email :D O luam din loc pentru ca pana la creasta principala ne mai asteapta un coborash si apoi urcushul pe vf Carja (2405m).

O banana?

Tot in sus

Greuceanu

Admiram lacul Mija cat de albastru si frumos este, am fi coborat la el, dar gandul la urcush ne face sa ne multzumim cu admiratul de sus in jos.

Mihai si lacul Mija

Albastru de Mija

Chiar urcarea finala pe Carja este un pasaj mai stancos care place tuturor... si parca usor ne face pofta de catzarat. Las ca trece si CA si apoi o sa avem timp de relaxare si cocotz.

Mai un pic si suntem sus pe vf Carja

Toata lumea la mine!

Ajunsi pe vf Carja ne despartim si cei din echipa cu planuri de antrenament (Ioana, Mardale, Mihai, Alin si cu mine) o luam mai in fatza. Muri, Xena si Eugen vor scurta tura si dupa vf Parangul Mare vor cobora, asa ca nu mai are sens sa-i asteptam si o luam inainte.
Pe creasta principala intalnim mai multe grupuri de drumetzi cu rucsaci mari in spate si ne gandim... doame ce bine este sa ai in spate un rusacel mic... si ne gandim ca au si turele alea farmecul lor, dar totusi daca se poate face un circuit cu mai nimica in carca... este de vis :)
Urmatoarea pauza o facem dupa o ora pe vf Parangul Mare (2519m).

Relaxare pe vf Parangul Mare

Ii in regula aici

Continuam linia crestei principale si trecem prin saua Gruiu, urcam pe vf Gruiu, apoi pe vf Piclesa, urmat de vf Ieshul, saua Gheresul unde alimentam cu apa si apoi lunga urcare spre Saua Piatra Taiata si ajungem pe vf Coasta lui Rus. Aici facem sfat... planul zilei era maretz, urma sa mai mergem pe creasta peste varfurile Setea Mica, Setea Mare, Plescoaia si Mohorul, de unde sa coboram pe la lacul Iezer si Calcescu, dar o lene generala ne cuprinde :D si suntem cu totzii de acord sa lasam si pe a 2-a zi. Asa ca decidem sa coboram prin saua Huluzul si de acolo la Groapa Seaca.

Am adus apa!

Caldarea Rosiile cu lacurile Mandra si Rosiile

De pe Coasta lui Rus se vede pe creasta o mare de jnepeni, eu propun o varianta prin dreapta jnepenilor ce ajunge direct la lacul Ciobanului si in saua Huluzul, dar baietzii vor pe cararea dintre jnepeni, asadar o pornim pe creasta spre jnepeni... doar ca nu se arata nici o carare prin marea de jnepeni.
O luam prin stanga de jnepenish si ajungem la o stana, balaurim un pic prin padurea deasa si hotaram sa revenim la stana. Numai bine ca gasim o poteca ciobaneasca ce ne scoate direct la stana Coasta lui Rus fara sa mai mergem pana in saua Huluzu. Aici un ciobanel ne canta din fluier o cantare de la ei de la oi, de la ei de la momarlani cum isi spun, mai socializam un pic si o luam la vale.



La final de tura ascultam fluierashul ciobanului

Ajunsi la Groapa Seaca intram la cabana pentru o ciorba, o mamaliga cu branza, smantana si o bere. Apoi o luam cu groaza spre masini... oare or fi multe corturi aparute in zona? oare or fi manele?
La masini Muri, Eugen si Xena montasera si cortul lui Mardale, Ioana si Mihai, doar pe al nostru nu :( neavand si cheia de la masina noastra. Totul este bine, nici un cort nou, doar ceva muzica de la cabana de langa, dar totusi nu manele. Obositi fiind adormim repede.
Planurile de duminica pica din cauza stomacului lui Alin care s-a razvratit toata noaptea. Alin a dat vizite repetate in padure si la rau. Dimineatza arata ca o lamaie stoarsa si este dezamagit ca nu mai poate face si tura de duminica, dar noi restul nu avem nici un regret... ii buna si o zi de relaxare.
Mihai, Alin si cu mine am mers la Valea cu Pesti si apoi in cheile Butzii sa papam, iar restul trupei au plecat la papanasi la Obarsia Lotrului si apoi pe Transparang, de data asta cu 4X4-ul lui Muri.

Traseul nostru

De data asta putem spune c-a iesit o tura de relaxare, n-a fost una deloc fortzata, am plecat dimineatza la 10 si ne-am intors seara la 10, am mers 30-35km, am urcat doar 2340m diferentza de nivel ascensionala.

2 comments:

Matei Laudoniu said...

super fain momentul cu ciobanul...mai rar vezi asa ceva. ultimul cioban pe care l-am intalnit era imbracat fix ca asta al vostru, dupa vorba, dupa port, era neaos...vechi, cu un iz prelatin. un singur element il lega cu veacul: radioul. Vreme de vreun sfert de ora cat m-am odihnit am asistat la o inflatie informationala. Ciobanul meu (nevorbit de altfel) era o enciclopedie de politica interna, fotbal si barfa de culise. Pentru o clipa m-am simtit usor depasit...asa ca imediat dupa ce mi-am tras sufletul m-am roit urgent, de teama sa nu-mi puna vreo intrebare incomoda.

Iar cu al vostru cioban...abia astept sa intalnesc si eu unul la fel.

P.S. E un loc in Mehedinti, in munte, ii zice "La marginea Mare", acolo era un cioban cu o trompeta cand eram eu copil. Genial suna ...ca in Kusturica

Anonymous said...

salut, gianina & alin! :)

v-am descoperit intamplator, dar de cand v-am descoperit, va caut cu regularitate povestile de week-end. :P imi plac mult turele voastre, mi-ati redeschis pofta de munte (zilele astea plec si eu, asa ca... iupppiiii!!!), am recunoscut ceva alpinisti in pozele voastre, imi place mult fetita ce apare in unele poze (superdulce!)... foarte faine poze / locuri / mod de a petrece timpul liber / probabil, si oameni!!

astept urmatoarele poze si povesti. ;)