Saturday 7 April 2007

Oasa si Sarmizegetusa 7-8 apr

Pt sarbatorile de Pashte am vrut sa avem parte de primavara, cu copaci infloritzi, poieni cu flori, asa ca ne-am ales niste muntzi mai mici si ca sa variem putzin miscarea am ales sa facem o tura de bitzigla. Ca sa fie mai inedit, adica ceva nou, deci in ton cu spiritul Pashtilor, am ales sa mergem in locuri in care n-am mai fost.
Aveam 4 zile la dispozitzie si jucandu-ne acasa cu degetul pe harta ne-am propus 2 zile in muntzii Sureanu si apoi 2 zile in Trascau. In Sureanu nu mai fusesem deloc, iar partea de sud a Trascaului n-o mai vizitasem, asa ca acum era momentul potrivit pt ceva nou.

Oglinda oglinjoara

Facem echipa buna

Ne reunim dimineatza in Sebes - Diana, Atti, Gianina & me ce aveam bitziglele pe masina, iar Tatiana & Alexei urmau sa ne insotzeasca cu masina la cabana Oasa.
Urcam pe valea Sebesului si lasam masina in Sugag. Vorbim cu niste oameni tare amabili si lasam masina in fatza casei lor. Noi ne suim pe biciclete, dam bagajele echipei de suport Tatiana&Alexei ce urca cu masina si ii dam la deal. La inceput putzin asfalt prin sat, apoi urme de drum vechi asfaltat si apoi drum de pietre, ce urca in panta usoara, serpentine largi tot pe valea Sebesului. Vreme caldutza, insorita, numai buna pt bitzigla.

Unde-i unul nu-i putere

In sfarsit suntem gata

Dupa ce prindem altitudine dam de primele portziuni cu probleme... zone unde drumul era tocmai de curand eliberat din stransoarea zapezii, inca era destula pe margini, ceea ce facea ca aerul sa fie foarte racoros. Problema era noroiul prezent din belsug, asa ca rulam cu viteza mica sa nu ne facem ca purceii :P... o singura poticneala, un singur picior jos si nu aveai cum sa mai pornesti pe bitzigla in mazga lipicioasa ce incleia rotzile... ideea era sa nu ne oprim deloc.

Lung ii drumul de Oasa

O masa copioasa

In sfarsit scapam de zonele mai noroioase, acum drumul urca tot mai abrupt, panta creste si dupa 2km de tras puternic la deal ajungem la barajul de la Lacul Oasa, dupa 3.5h si 40km. Privelistea e dominata de varful lui Patru inca plin de zapada ce scanteia orbitor in soare.
Planul nostru era sa asistam la slujba de Inviere la manastirea Oasa, insa echipa de suport ce incercase cu masina cei 7km de drum pana la manastire ne informeaza ca noroaie si mai mari si portziuni intinse de zapada netopita ne asteptau. Nu mai suntem curiosi sa mergem cel putzin 3km cu bicicletele prin noroi, iar oboseala care ne-a ajuns ne indeamna mai degraba spre odihna decat la slujba de Inviere :P

Hai pe acolo

I'm too sexy for my bike

In cursul noptzii fusese cam frigutz aprox -7gr C si cum noi pornim destul de matinali la drum, prindem toate noroaiele din ziua precedenta inghetzate. Ne intoarcem la Sugag, deci ne asteapta 40km de coborare, o placere maxima. Doar frigul ne mai deranjeaza, cu toate ca aveam manusi
si bocanci, ne ingheazta mainile si picioarele din cauza vitezei. Ne oprim din cand in cand sa ne mai dezmortzim. Insa pe masura ce coboram, scade altitudinea, scade si frigul, asa in Sugag ajungem la tricou, e frumos, din nou caldutz si soare.

Unde s-au sfatuit odata dacii

Toata lumea: Dreptzi!!!

Suim din nou bicicletele pe masina si ne transbordam tot in Sureanu, la cateva vai mai spre est. Urcam din Orastie spre Costesti, unde tineretul din zona incinsese un meci de fotbal dupa Pashte. Suntem cam adormitzi dupa drumul cu masina, insa ne echipam rapid sa nu ne ajunga somnul si ii dam la deal spre Sarmisegetuzsa Regia.
Aici drumul e mai prost, e foarte mult praf si pietre mari. Dupa catziva km se schimba totusi si e ceva mai bun, insa plin de hartoape si foarte accidenatat. Facem o pauza de energizare dupa 15km, la o bifurcatzie de drumuri, unde indicatorul ne anuntza ca mai avem 5km pana la cetatea dacica... 5 km de urcus sustzinut ne asteapta de aici. Ne minunam de soferii care au avut curajul sa-si chinuie masinile pe drumul asta, zarim chiar o Skoda Octavia si chiar un Audi A6 ... nu-mi vine sa cred, ma amuz cand vad bietul A6 cam chinuit, dar deh dc oamenii nu doreau sa urce nici macar 5km pe jos...

Albastru de Sarmizegetusa

Tragem din greu la deal, unele portziuni sunt de-a dreptul infernale, mi s-a incalzit motorul, fierbe apa, soarele bate torid ca si vara... dar nu ma las deloc si reusesc sa urc tot traseul pe bitzigla. Diana se ambitzioneaza si mai pe sus, mai pe jos, dar pana la urma reuseste si ea. Gianina si Atti s-au dat batutzi :P si fac putzin push-bike.
Ajungem la cetate dupa 20km nu tocmai usori, ne racorim la umbra codrului secular, langa sanctuarele sacre. Romanul devine tot mai comod si unii isi parcheaza jeep-ul exact intre sanctuare, langa marele disc solar. Cam mare tupeul unora, asa ca asteptam cumintzi pana cand se elibereaza cadrul pt o sesiune foto.

Alo... da, am ajuns la semnal

Apoi o coborare nebuna in viteza cale de 20km si ajungem foarte repede la masina tocmai pe inserate. Trebuie sa ne grabim, facem transferul spre Trascau, trecem de Alba-Iulia, cautam un loc de dormit si la recomandarile unor sateni din Galda de Jos, ajungem la un hotel aflat in renovare. Negociem cu paznicul si ne lasa sa dormim in unicele 2 camere locuibile. E deja ora 23, suntem frantzi de oboseala, bucurosi ca am gasit un adapost, asa ca paturile improvizate din saltele ni se par confort de 5 stele ;)

1 comment:

Gianina said...

Multzumim la Atti si pentru poze din turas asta (netrecand pe acasa tot fara card am fost).