Monday 9 April 2007

In Trascau pe valea Galdei 9-10 apr

Pentru ca zilele libere nu s-au terminat din muntzii Sureanu am luat directia muntzilor Trascau. Ne desparztim de Tatiana&Alexei, iar noi biciclistii urcam pe valea Galdei. Gasim iarasi niste oameni tare amabili si la lasam masina in curtea unor tarani din Mesentea. Drumul e foarte spart, maisnile se chinuie, dar pt bitzigle e numai bun.

Impreuna pe valea Galdei

Trascaul e mult mai bland, altitudinea foarte joasa isi spune cuvantul... aici primavara e la ea acasa, gasim exact ceea ce cautam: copaci infloritzi, pajisti cu flori... luam micul dejun pe marginea drumului intr-o livada pe o vreme superba cu soare caldutz.
Apoi urcam pe valea Galdei prin satele Benic, Galda de Sus, Poiana Galdei unde dam din nou de niste oameni tare inimosi. Lasam rucascii la ei in casa si apoi pornim in sus pe valea strajuita de frumoasele Piatra Cetii si Piatra Bulzului. Trecem prin Cheile Intregalde, o ingramadire de turnuri, ace si creste de calcar. Zaresc cateva pitoane, spituri in perete, identific niste trasee de catzarat ... hmm, am putea sa mai venim pe aici ;)

Viatza la tzara

Dupa comuna Intregalde ajungem la confluentza Galdei cu Galditza, noi o luam pe valea Galditzei care e mai salbatica, nu mai sunt case, e mai pitoreasca. Trecem prin cheile Galditzei, destul de scurte si apoi facem o pauza de somn si plaja intr-o poienitza.
La intoarcere intram pe Cheile Turcului, afluent al Galditzei si procedam la o mica incursiune per-pedes sa identificam zona.
N-am urcat mult azi, doar vreo 24km, insa ma avut ce vedea si ne-am mai odihnit pe parcurs. La intoarcere avem 16 km de coborare pana in Poaina Galdei care se scurg intr-o clipita ... din nou coborare nebuna ocolind in viteza hartoapele drumului.

Albastru de Trascau

Masina de spalat cu bule

Dupa ce luam o masa copioasa in gospodarie la nea Fanica, mergem la gazdele noastre amabile care ne cazeaza in casa veche, acum pe post de bucatarie de vara. In scurtul rastimp petrecut in Poiana Galdei a ajus sa ne stie tot satul ;), toata lumea statea la taifas pe strada. Aici am dat numai de oameni primitori si amabili. Nu mai era nevoie sa ne fi luat cu noi oua rosii ca am primit destule, iara de cozonaci si vin ce sa mai vorbim ;)

Pe labutze m-am spalat

Sa ne spalam si noi?

Ce dulce ii

Marti ne desparztim de gazdele noastre inimoase, dupa care luam din nou micul dejun in mijlocul unei poienitze cu o puzderie de papadii, ce faceau sa arata ca un imens covor galben. Deasupra noastra vegheau tacuta Piatra Cetii si Piatra Bulzului si acleasi soare ghidus si vesel ce ne-a insotzit pe parcursul celor 4 zile.
Ne suim din nou pe biciclete si ii dam pe valea Galdei in jos. Cei 8km pana in Mesentea, i-am facut in 22min ... parca s-a scurs intr-o clipita, eram atentzi doar sa ocolim gropile de pe drum si potaile mici ce se luau dupa noi si latrau nebune starnite de goana noastra :P
Multzumim oamenilor ce ne-au gazduit in masina in curtea lor si apoi urmam drumul Vinului ce incinge pe la baza partea sudica a Trascaului si ne transbordam pe valea Ampoitzei. Scurtul drum cu masina se pare ca ne-a molesit, caci ajunsi la Ampoitza nu prea mai avem chef de pedalat :D Asa ca lenevim 1h la soare pe o pajiste, dupa care ne indreptam spre Alba-Iulia.
Vizitam putzin cetatea, catedrala Reintregirii, calcam si noi pe urmele lui Mihai Vitezul si apoi revenim in Timisoara cea de zi cu zi.

La gazda noastra

Pe unde ii drumul spre casa?

3 comments:

Gianina said...

Multzumim la Atti pentru poze (noi ne-am luat aparatul foto cu noi, doar ca am uitat cardul de memorie acasa)

Anonymous said...

Please vote the unbelievle dj ever ! Vote at "Cea mai tare ascensiune din Romania in 2010" - MOONSOUND!!
http://awards.nights.ro/

Anonymous said...

Superbe fotografii!
Binecuvantata pasiune pentru natura si frumusete!
Felicitari si urari de sanatate, viata lunga si frumoasa ca natura pe care o iubiti!