Tuesday, 19 July 2011

Noutati despre "Fagarasul la zi lumina"


Dupa Maraton Apuseni s-a acutizat periostita care imi dadea tarcoale de mai mult timp, iar apoi dupa Maraton 7500 Bucegi s-a agravat, asa incat acum sunt nevoit sa iau un repaos fortat.
Momentan am renuntat la alergare ca sa ma feresc de impactul la aterizarea pe picior. Evident n-am reusit sa stau linistit fara sa fac nimic. Asa incat in lipsa alergarii, ma consolez totusi cu antrenament in sala, ca sa ma mentin cat de cat in forma fizica. Bag antrenamente cardio pe stepper si pe bicicleta si antrenamente de forta pentru picioare. Nu stiu daca e bine sau nu, dar simt ca tampesc daca nu fac nici o miscare.
In general nu-mi place sa astept fara sa fac nimic, nu e in firea mea, asa ca acum trec printr-o perioada destul de grea pentru psihic. Am tot felul de intrebari in cap, daca ma voi reface in timp util ca sa pot sa fac incercarea din Fagaras.



In promovarea proiectului meu "Fagarasul la zi lumina", studioul regional TVR Timisoara a realizat un reportaj legat de pregatirile mele pentru aceasta incercare. Aceste imagini sunt realizate in saptamana de dinainte de Maraton Apuseni. Atunci eram inca apt de alergare :D


reportaj TVR Timisoara

De asemenea proiectul meu este promovat si de inimosul alergator si redactor sportiv Marian Chiriac prin revista sa electronica alerg.ro care a scris un articol foarte reusit pe aceasta tema.

In proiectul meu sunt sustinut de sportsworld.ro si in colaborare cu ei voi incerca sa testez 2 produse de la 2 brand-uri consacrate: CamelBak si Asics.


Eu si Gianina folosim de mult timp produse CamelBak, in toate turele noastre, fie ca sunt ture de vara sau de iarna, de alergare, trekking, schi de tura sau alpinism.

Acum in Fagaras sper sa am ocazia sa testez rucsacelul de tura CamelBak Octane24. La prima vedere, fara sa-l utilizez, doar tinanadu-l in mana este un rucsac destul de usor, are 470g fara rezervor si 680g cu rezervor.
Spun destul de usor comparandu-l cu rucsacelul Quechua Diosaz20 ce-l folosesc de obicei pentru ture lungi gen Maraton 7500 sau Carpathian Adventure. Diosaz20 are 450g fara rezervor si atunci cand l-am cumparat nu credeam ca poate exista un rucsac de 20l mai usor ca si Quechua.
La o greutate similara insa CamelBak Octane24 este mult mai rezistent, daca analizez textura materialelor din care este facut imi da o incredere mult mai mare decat Quechua. Octane24 are 21l si un rezervor de apa de 3l, deci e ideal pentru ultra-maratoane sau pentru ture lungi de anduranta.
Sunt curios cat de ergonomic si practic il voi percepe atunci cand voi alerga cu el in creasta Fagarasului.

Incaltamintea e evident cea mai importanta piesa de echipament in alergare. De mult timp vroiam sa testez papucii Asics pe munte.

La alergarea pe pista pe teren plat folosesc Asics de ceva vreme. Am 2perechi pe care le folosesc in functie de tipul de antrenament:
- Asics Gel Speedstar5 - niste papuci foarte usori pentru alergari de viteza: tempo-uri si intervale
- Asics Gel Nimbus12 pentru alergarile lungi; la finalul antrenamentelor pentru maratonul de la Viena din aprilie, cand am adunat foarte multi kilometri alergati, au inceput sa apara primele semne de periostita; atunci am luat decizia sa-mi iau o pereche de papuci cu amortizare sporita, ca si tip de calcatura eu fiind un under-pronator, deci am nevoie de amortizare (cushioning) suplimentara.
Asa ca m-am decis sa-mi cumpar si o pereche de Asics pentru trail-running si cautarile mele m-au dus catre Asics Gel Trail Attack7. N-am apucat sa-mi cumpara acesti papuci, dar sper sa-i pot testa in Fagaras prin colaboarea cu sportsworld.ro.

De asemenea in Fagaras voi avea si suportul oferit de Lucian Clinciu de la Sponser care nu mai are nevoie de nici o prezentare pentru cei familiarizati cu lumea sportului montan.


De la Sponser voi avea gelurile energizante si bautura izotonica care ma vor ajuta sa sustin efortul pe durata atator ore pe creasta Fagarasului.

Ca alimentatie de-a lungul unei curse lungi, pe langa geluri eu folosesc si clasica miere de albine pe care eu o amestec cu zeama de lamaie. La un ritm cardiac crescut corpul nu mai poate metaboliza hrana normala si devine cam greu sa mesteci si sa inghiti un aliment solid. Peste un anumit ritm cardiac orice aliment solid este refuzat automat de catre organism prin voma.
Totusi trebuie atentie la ingerarea unor cantitati mari de geluri si miere, acestea provoaca aciditate crescuta in stomac. De aceea e bine de ingurgitat si chestii solide care sa mai intremeze stomacul. La ture lungi cum e Maraton 7500 sau creasta Fagarasului eu folosesc feliute de cascaval si biscuiti.
Pare sa intre in contradictie cu ce spuneam mai sus, dar aici e arta: sa stii cand sa mananci, sa nu pierzi momentul oportun, sa stii cat sa mananci, nici deloc, dar nici prea mult, pe unele coborari sa reduci viteza, sa astepti sa scada pulsul si sa inghiti cate ceva mai normal de mancat, sa nu mananci exact inaintea unei urcari solicitante. Nu-i usor, dar se invata.

Ca sa inchei si ca sa dau un semn tuturor celor care s-au oferit sa ma ajute in tentativa mea din Fagaras: din cauza indisponibilitatii mele fizice ma vad nevoit sa aman tura in Fagaras pana ma voi simti refacut, astfel incat sa fiu apt pentru aceasta dificila incercare si sa nu risc o recidiva intocmai ca si la Maraton 7500. Nu pot sa estimez acum cu certitudine cand va fi data, dar am sa va tin la curent.

7 comments:

Anonymous said...

Pai cel mai important este sa te refaci fizic, restul trece in plan secund. Ca si recomandare - baga si inot, te va ajuta mult la recuperare si la mentinerea conditiei fizice.

Multa sanatate!

Luci C

Bogdan Lungu said...

Insănătoșire grabnică, Aline!
Încearcă o alergare desculț să vezi dacă se împacă picioarele tale cu ideea. Poate ar trebui să mai renunți la pernele astea de la Asics.

Claus Web said...

O tura in Fagaras si aerul de acolo pe mine ma face sa ma simt mai bine.voi ce parere aveti?

florin83 said...

Salut,

Sambata pe la ora 4 dimineata eram cu un prieten aproape de Chica Pietrelor (incercand sa facem creasta in 48h :P) cand ne-a ajuns din urma un tip care alerga si ne-a zis din mers ca vrea sa ajunga in Rudarita in 15h (daca am inteles eu bine) Erai tu cumva, sau ti-a luat-o altcineva inainte? :D

Alin Tanase said...

@Florin: Era Zsolt Kovacs, coechipierul meu de la Maraton7500. Ar fi trebuit sa alerg acum cu el impreuna in Fagaras, insa inca nu m-am refacut complet. Zsolt a reusit sa parcurga creasta in 15h30'.

florin83 said...

Foarte tare!

Insanatosire grabnica!
Muntele ramane acolo si cine stie pana la anul ce provocare mai apare. :)

Susan said...

Thanks foor writing this