Tuesday 1 March 2011

NU vrem "garduri" pe munte!

Clubul Sportiv Alternative Timisoara intiaza actiunea de protest "NU vrem garduri pe munte!"

http://www.alternativetm.ro/PetitieImpotrivaAdoptariiOUG57-2007

APEL LA ACTIUNE pentru stoparea proiectului de lege referitor la modificarea legii ariilor protejate (OUG 57/2007), ce restrange masiv si abuziv practicarea turismului si sporturilor montane

In aceste zile la Parlament se pregateste un proiect de lege care modifica regimul legal al ariilor protejate, afectand mare parte din masivele montane din Carpati. Daca va fi aprobat in forma lui actuala, se vor institui restrictii si interdictii extrem de dure si nejustificate pentru toate formele de turism activ nemotorizat si sport montan, adica drumetie, speologie, alpinism, escalada, mountain-bike, schi de tura, free-ride, parapanta, deltaplan, rafting, canyoning.

E vorba, printre altele, de:
- interdictia totala de a parasi traseele turistice marcate (desi in multe masive montane nici nu sunt aproape deloc trasee marcate, sau sunt doar cateva), indiferent de mijlocul de deplasare: pe jos, pe schiuri, pe bicicleta, pe cal
- interdictia totala de campare in afara camping-urilor special amenajate (desi in majoritatea masivelor montane nu exista deloc campinguri amenajate, si chiar unde exista sunt foarte putine si prin amplasare nu acopera nevoile turismului montan)

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2007 se poate consulta aici: http://www.cdep.ro/comisii/administratie_publica/pdf/2011/rs716_07.pdf

Daca sunteti de acord cu protestul impotriva adoptarii acestui proiect de lege va puteti manifesta adeziunea adaugandu-va in tabelul de pe site. Acest protest va fi transmis prin email Comisiei pentru Administratie Publica din cadrul Parlamentului.

5 comments:

Micul Mester said...

Ma pai astia-s narozi ma !
Asa or facut si cu indianu, ... lor ingradit ca pe animal, in rezervatii.
Acum incearca cu noi inversu, vor sa ne lase afara.
Gandirea deplasata a unor persoane ce nu au absolut nimic de-a face cu relitatea. Pai normal, lor nu le pasa ca nu merg la padure, ...
"Garduri" inutile, numa bune sa le sari cand alergi.
Nici un "gard" , ... legi nebunesti, politicieni drogati.

Shinobi.Haiku said...

De acord cu Micul Mester.
Nu vrem garduri pe munti. Sustinem turismul montan civilizat si ocrotitor al mediului si am ferma convingere ca gardurile nu suplinesc educatia, respectul fata de natura si bunul simt.
Aaa... mea culpa... probabil gardurile sunt pentru a delimita anumite retrocedari mai mult sau mai putin gandite pe termen lung cu scopul de a menaja ariile protejate.
Turistii civilizati, montaniarzii si toti iubitorii muntelui nu au nevoie de garduri. Ei zboara si fara aceste mici obstacole ilare.

AndreiST said...

Cine a propus proiectul de lege clar este pe etnobotanice. Asa i-as plimba pe parlamentari si pe ministrul turismului pe traseele marcate din Tarcu sau Valea Cernei. Astia nu sunt capabili "sa vopseasca" niste copaci, dar ei fac legi.

Asa ca "EXPLORE THE CARPATHIAN GARDEN" cat se mai poate.

Anonymous said...

De ce nu pun garduri in "parcul" lor de masini luxoase ca sa le protejeze. Mama lor de tampiti. Oameni fara creier ajung sa ne reprezinte pe noi ca natie. Sunt atatea de facut in tara asta si mai mult decat atat vine un idiot cu o propunere tampita (la fel cum este si el) de a pune restrictiona accesul pe munte.
Sper sa ajunga in iad intr-o arie protejata de diavoli...

lonely climber said...

micul mester a zis bine: aia oricum "nu merg la padure" . Ii poftesc sa vina dupa mine prin pustietatile prin care haladuiesc eu sa-mi faca poza unde imi pun cortul. Ma doare in cot de legea lor. Cand or alerga dupa mine pe brana aeriana, pustietatile Rodnei sau vagaunile Calimanilor , promit ca o sa le dau banii pe amenda cu placere si, bonus, le dau si-o bere . DIXI