Saturday 17 March 2007

Pe meleagurile Craiului 17-19mar

Trupa

Eram constientzi ca nu va fi zapada multa, am vazut niste poze din Crai de acum 2 sapt, dar cel mai important este sa te simti bine. Am vazut ca unii au facut creasta intr-o zi, super, dar planul nostru (Adi, Alin si cu mine) este altul: sambata Zarnesti – Ascutzit, duminica Ascutzit – Grind, luni sudica, retragerea si acasa.

A inceput cu primavara

Fugutza la deal

Ajunzi in Zarnesti zombi, dupa o sapt de lucru si 7 ore de trafic intens, ne culcushim rapid pe la ora 2. Dimineatza papam, ne umplem sticlele cu ceai, ne echipam si plecam spre fantana lui Botorog, unde lasa masina si o pornim in sus spre Curmatura.

Tot mai sus

Iarna? Cine zica ca este iarna? Primavara este instalata la ea acasa. Covor de frunze pe jos, de asta toamna, ajunsi in poiana Zanoaga intalnim primele branduse si primii ghiocei. Si noi care vroiam sa facem creasta iarna :D... Din poiana sper Curmatura dam de zapada inghetzata prin padure. La Curmatura completam cu apa ce am consumat pana acum din ceai si pornim sper vf Turnu, sa tot fie vreo 13:30. Putin zapada, foarte putina.
Urcusul este de vara: stanca si iarba, doar foare rar zapada. Ajunsi in creasta Alin si Adi isi monteaza coltzarii, eu prefer sa ii car tot in spate, deoarece zapada nu era inghetzata, iar coltzarii mei fiind rusesti :( aduna zapada si tot la 6-10 pashi ar fi trebuie sa ii scutur. Zapada este, dar putin, mergem greu... se resimte drumul de vineri, nesomnul de asta noapte, dar si rucsacii care par a fi totusi greutzi.

Se lasa seara

Am facut ochi

Ii frumoasa creasta

In jur de 17:30-18:00 ajungem la refugiu Ascutit. M-ar tenta sa mergem mai departe, pana la Grind, dar aici nu suntem decat noi 3 si inca 2 tipi cu care ne-am intalnit pe vf Turnul si cu care am venit impreuna pana la refugiu. Adi spune ca ne-ar prinde noapte pana la Grid si nu are sens ca fortzam fiind obositzi de dupa ziua si noaptea trecuta. Asa ca ne instalam in Ascutzit. Cei doi hotarasc sa coborea la Curmatura, asa ca ramanem doar noi in refugiu. Vremea este tanara, deci cu timp ne putem sa papam si sa topim zapada pt ziua ce urmeaza. Alin are probleme cu primusul pe benzina si la un momendat ne vedem tura compromisa din cauza asta. Ce sa facem 2 zile pe creasta fara apa? Primusul pe gaz, cu chin si vai isi face treaba alaturi de Adi, umpland astfel cu apa sticlele. Adi propune ca duminica sa mergem pana in Funduri, ca luni sa ne fie mai lejer, retragerea, o vizita in Brasov si drumul sper Timisoara.

O bucatzia de Crai si unde de Iezer

Eu pe unde o iau acuma?

Inca-o poza si ma duc

... tot pe creasta inainte

Noaptea, dupa prognoza data de meteoblue (pe care ii urmarim de ceva timp si care se arata a fi destul de precishi, vi recomand) se strica vremea, vantul puternic suiera si arunca cu bucatzi de zapada inghetzata in refugiu astfel incat ma trezesc noaptea si nu mai pot dormi.

Aici or uitat sa opreasca congelatorul

Mandru-i Craiul

Dimineatza vremea rea, ne tine in sac pana tarziu. Si uite cum tarziu din nou pornim la drum, clar mergem doar pana la Grind, partea buna este ca vremea a devenit din nou impecabila. Si uite cum duminica o petrecem ca pe o adevarata duminica. Mergem putin, de la Ascutit pana in Grind in 4-5 ore, lejer, fara graba si stres, admiram Fagarasul si Bucegii de cealalta parte, facem poze, povestim si odata ajungi la Grind incepe ospatzul. Alin reuseste sa convinga primusul pe gaz ca avem nevoie de el, asa ca astazi este sef la topit zapada, iar eu cu Adi sefi bucatari: facem o supa si un pireu de fasole si cartofi, cu branza, carnatzi, muschiuletz, salam si usturoi... de nu ne vine sa credem mancand ca suntem totusi doar la Grind.

Dulce-i somnul sus la munte

Hai sa pregatim si cina

Cate pliculetze sa pun?

Ne culcam destul de devreme, iar dimineatza la 5 trezirea, pana pe la 5:20 eu si Adi lenevim in saci. Pe la 6:45 suntem la inceput de sudica, vreme din nou este de milioane, in 2 ore suntem trecuti de coama lunga, zapada inghetzata a tinut cu noi si uite-ne hotarati sa coboram, de aici nici un interes nu mai avem, zapada se inputzineaza, iar mersul pe mixtura de zapada cu stanca si iarba nu ne atraga.

Dimineatza pe racoare ii dam cu spor la drumu' mare

Cu grija inainte

O tura excelenta, relaxanta de-a dreptul cu o vreme de milioane. Si totusi desi luna este martie, anotimpul este primavara: branduse, ghicei, soare si putina zadapa, dar totusi zadapa.

Sens unic

Urme spre cer

Hai sa mai stam un pic

Am folosit coarda doar la 2 pasaje, unul sambata, cand eu si Alin am hotarat la un pasaj sa mergem matematic pe creasta, nu pe jos, pe unde erau urmele altora, desi nu era super dificila portiunea, dar vazand ca avem timp si ajungem prea repede la refugiu, am spus ca un mic exercitiu pentru sudica nu strica, iar a doua oare a fost un pasaj din ziua de duminica, unde se putea si fara coarda, dar cel putin pt shihicul meu coarda si-a facut datoria. Sudica nu a vazut coarda.

O facuram si pe asta

Dusa-i iarna

No comments: