Wednesday, 27 December 2006

Fagaras 27-29dec

Intre Craciun si Anul Nou vroiam sa mergem undeva la zapada... asa ca data fiind penuria cronica de omat din toata tara, am ales un munte care respecta de fiecare data... cine altcineva decat Maria-Sa Fagarasul! Catvea discutzii telefonice cu cei de la statzia meteo de la Paltinu m-au facut sa cred ca vom avea noroc de zapada destul de buna si asa a si fost: 120cm de zapada, cam tot stratul era beton inghetzat, doar la suprafatza era un strat de zapada de la ultima ninsoare, dar destul de bine legat de la ultimele zile mai calduroase.

Tulai mai, ca-i tare frig!

Asa ca impreuna cu Gianina am plecat in 27 dimineatza spre Balea pe o vreme splendida. Dupa Sebes pe cand drumul urca serpuind peste coline am avut taieri succesive de respiratzie atunci dupa culmea unui deal se zarea de-a dreptul coplesitor Maria-Sa. Un zid imens ni se ridica in fatza rasarind brusc din neant din cetzurile ce acopereau campiile de la poale, apoi braul intunecat al padurilor incingea la baza ceea ce urma sa se inaltze deasupra... un alb scanteind coplesitor in soare, superbele dantelarii de creste inghetzate ale Fagarasilor ni se dezvaluiau privirilor noastre in toata maretzia lor!
Fagarasul a ramas acelasi munte surprinzator cum il stiam... pana am traversat Sibiul si am atins poalele Mariei-Sale, si-a si tras un val de ceatza peste crestet si si-a ascuns coroana privirilor noastre... de fiecare data mi-am spus ca e un munte cu personalitate :-)
Am urcat la Balea cu telecabina si ne-am cazat la refugiul Salvamont, unde ca de obicei am beneficiat de ospitalitatea baietzilor de acolo. Am intalnit si cunostintze : Horia Colibasanu si Adi Valean venitzi si ei pt ski si ture in zona. Asa ca am avut parte si de niste seri placute, discutzii in jurul unui pahar de vin ... asa ca intre sarbautori :-) Cel mai disputat subiect a fost Andreea Alpin, pardon Marin vroiam sa spun, despre a carei activitate s-a discutat pasionant mai bine de o ora... daca ar fi stiut ea ca a iscat adevarate filozofii pe marginea emisiunilor ei...

Iui ce ingust ii pe aici

Intotdeauna mi-a placut atmosfera de la refugiu, iar acum chiar potzi beneficia de un confort de 5 stele la niste pretentzii de montaniard. Au facut multe imbunatatziri baietzii la refugiu, e bine ca exista locuri din astea unde sa te potzi simtzi bine doar intre oameni de munte.
Speram ca a doua zi ca avem parte de o vreme frumoasa sa si putem face ceva. Chiar glumeam cu Horia si Adi care schiasera in ziua aceea ca la Balea la ora aceea e cea mai buna zapada de ski din tara... de fapt era cam singura :-)
Initzial planul nostru pt cele 2 zile de Fagaras era sa parcurgem o portziune de creasta pana la Podragu sau Vistea in functzie de vreme si de zapada, insa zapada mai moale de la suprafatza itzi cam incetinea mersul asa ca am zis sa nu rupem muntzii acum intre sarbatori, asa ca pana la urma am ales facem ceva mai lejer si relaxant si ne-am propus doar o mica tura pana pe Vanatoarea lui Buteanu.
Asa ca pornim in dimineatza de 28 pe o vreme splendida si pe un ger care te pisca asa usor ca sa te dezmortzeasca de dimineatza :D Am incercat sa abordam muchia Buteanului prin Saua Netedu insa zapada nu arata imbucurator in caldarea Vaiugii, alternau portziuni de zapada inghetzata cu una moale troienita de viscol, deci placi de vant la tot pasul... si cum nu stiam ce aveau de gand stimatele placi :D am decis ca-i mai intzelept si mai sanatos sa urcam prin Saua Caprei :P de fapt zapada inghetzata de dedesubt ne-a obligat sa ne punem coltzarii imediat ce-am iesit din caldarea Balii si ne-am angajat in traseul de traversare spre caldarea Vaiugii.

Acolo trebuie sa mergem? (Buteanu)

Gerul si-a spus cuvantul la urcarea spre Saua Caprei si mergand tot asa pe varfuri coltzareala, am simtzit amandoi cum au inceput sa inghetze usor degetele de la picioare. Dar dupa ce am iesit in sa si am revenit pe teren mai plat si a dat soarele pe noi, au inceput sa ni dezghetze piciorusele :P Nu insa pt mult timp ca am facut cunostintza cu vantul din creasta, care a inceput sa muste hulpav din obraji :D
Am pornit apoi pe creasta urcand pe Vaiuga si treptat ni se dezvaluia toata splendoarea pleiada de varfuri si de muchii nordice. Varful Lespezi arata ca un adevarat varf himalayan, o cusma de zapada spulberata de vant ce completa linia crestei ce venea din directzia vantului. Iar mai aproape de noi culmea Robitza-Museteica ce porneste din Arpasu Mic - Buda ne atragea permanent privirile. Museteica cu impresionantul sau amfiteatru stancos arata ca un varf rupt din Alpi, as putea spune Museteica Nord-Wand :-)

Odihna

Haidetzi la lectia de geografie

Balea... la racoare... la pastrare

Urcam noi pe Vaiuga si treptat creasta ce duce spre Buteanu se inaspreste putzin, devine tot mai ingusta, peisajul dominat de abruptul caldarii nordice si totodata de toboganul nesfarsit al versantului sudic ce se termina tocmai in caldarea lacului Capra induc o mica stare de nesigurantza pt Gianina :P care nu se simte prea confortabil. Decid sa scot semicoarda ca sa mai inlatur putzin din stress :D Aud un mic strigat de surprindere si cand ma uit vad cum optul de rapel al Gianinei a luat-o nestingherit la vale. Salta bucuros, se da de-a rostogolul, noi il urmarim cu privirea cu o senzatzie de neputzinta... si iata ca se opreste intr-o excrescentza de zapada inghetzata la vreo 60-70m sub noi.
Gianina putzin panicata de acest incident si nesimtzindu-se in largul ei nu mai vrea sa continuam spre Buteanu, vrea sa ne intoarcem. Cum e abia ora amiezii si avem destula vreme pt intoarcere, ma gandesc sa incerc o recuperare a optului. Dc am fi continuat tura l-as fi lasat in linistea lui intre zapezi pe nastrusnicul si saltaretzul opt de rapel, dar asa vreau sa merg sa-l urechez ca a iesit din front :P La inceput Gianina se impotriveste, nu prea e de acord sa cobor, panta nu arata prea imbietor, dar apoi o conving sa ma ajute. Gasesc un coltz de stanca micutz, insa destul de solid si cobor filat de ea in salam ca sa profit de intreaga lungime a corzii. Se putea cobori si fara coarda, doar la piolet, insa panta avea expunere sudica, zapada se muiase putzin de la soare si nu aveam de gand sa fac un voiaj nesolicitat pana in fundul caldarii cu stimabilele placi de vant depuse printre micile adancituri.
Regrupez exact cand termina coarda la un grup de stancarii ce-l ochisem de sus si apoi o filez pe Gianina. De aici pornesc orizontal filat din nou de Gianina traversand panta asa cum e total contraindicat, dar fiind legat in coarda nu prea imi fac probleme, nu e asa mare zapada
in zona asta si dc ar pleca coarda m-ar mentzine la suprafatza :D Ajung si la sturlubaticul opt ce scanteia vesel in soare, il urechez putzin si-l mustruluiesc pt nesupunere si-l pun la locul lui. Apoi revenim sus in creasta pe unde am urcat tot asa asigurandu-ne dupa cele 2 cleantzuri de stanca, singurele puncte stabile din imensul tobogan de zapada pe care ne aflam. Ma gandesc ca cine o fi vazut mai apoi urmele noastre o fi crezut ca am fost niste sinucigasi inconstientzi :D Nu conteaza, am incheiat cu bine operatziunea de salvare a optului de rapel :-)
Mai admiram din nou creasta ce incepe acum sa fie scaldata intr-o culoare galbuie calda de dupa-amiaza tarzie. Mai stam si in Saua Caprei la poze atat cat ne permite frigul si apoi ii dam la vale in congelatorul de gheatza asa cum se vede caldarea Balii cufundata total in umbra Paltinului si a Iezerului Caprei.

Buna buna, dar cam rece

Fata moshului

In hotelul de gheatza

Seara ne minunam de munca celor ce au construit al doilea Hotel de Gheatza si de micile lor opere de arta reperezentandu-i pe Appollo, pe Venus de Millo, pe Mos Craciun...
Dimineatza urmatoare ne intampina cu o ceatza laptoasa si cu o ninsoare slaba, asa ca lasam alte planuri pt data viitoare, ne dam la vale, ne asteapta Cozia... o sa mai facem alte vai si creaste inzapezite in alte partzi mai pe acasa prin Retezat si cand ne vom simtzi mai pregatitzi vom reveni si la Maria-Sa Fagarasul...

No comments: