Thursday 30 June 2011

Proiect: Fagarasul la zi lumina


In septembrie 2008 intr-o trupa extinsa de 7 prieteni am inceput tura "Fagaras la 2 zile" si-am terminat-o in 4 oameni. Tura a fost o super reusita pentru noi si la vremea respectiva mi se parea un lucru extraordinar. Si asa a si fost.
In anul urmator impreuna cu prietenul Cristi Ghilt si cu echipa Hoinarilor am avut curajul sa credem ca putem mai mult, am optimizat strategia de parcurs si am inceput sa visam ca putem parcurge creasta in 24h. Din cate stiam noi nimeni nu mai avusese ideea nebuneasca sa parcurga creasta intr-un timp atat de scurt si de aceea ne simteam ca niste pionieri.
Asa ca in iulie 2009 ne-am avantat cu emotii si elan totodata la asaltul "Fagarasului in 24h" si impreuna cu Cristi am reusit sa parcurgem creasta in sub 24h. Hoinarii au parcurs-o in 26h. A fost o tura grea. La final ma gandeam ca o asemenea aventura se face o data in viata.

Spre acoperisul tarii (Fagaras 24h)

Dar ma cunosc bine si stiu ca nu ma multumesc cu putin. Cand am obtinut ceva vreau mai mult. Ma rog in cazul de fata m-as multumi cu mai putin, caci e vorba de timp. Dupa ce oboseala turei a disparut, dracusorul din mine ma inghiontea si-mi soptea obsedant: "se poate mai repede, se poate mai repede..."

Timpul a trecut, am adunat cateva maratoane in picioare, o gramada de antrenamente si multa experienta, ma cunosc bine in regim de efort si oboseala si-mi place la nebunie atunci cand e greu. Acum ma simt in stare sa ma provoc pe mine insumi la o noua incercare: Fagarasul la zi lumina.

autor afis: Andrei Simu, autor fotografie: Catalin Pobega


Cateva date tehnice despre traseu:

Ce inseamna asta? Sa parcurg integral creasta Fagarasului de la vest la est, cu startul de la manastirea Turnu Rosu si sosirea la cantonul Rudarita, adica 90km si o puzderie de vreo 50 de varfuri din creasta de depasit, in total toate urcarile cumulate pe aceste varfuri ajung la 6000m. Planul meu este sa parcurg zona alpina a crestei pe lumina, adica din zori si pana-n seara.

Cand voi face aceasta incercare?

M-am gandit mult asupra datei la care sa fac aceasta incercare. Ca sa am sanse sporite in cursa cu lumina soarelui teoretic ar trebui sa fac tura pe 21iunie la solstitiul de vara, atunci e ziua cea mai lunga. Este o data teoretica pentru ca la aceasta data in Fagaras este inca zapada.
Optim ar fi acum la inceput de iulie, dar programul competitional al sezonului este foarte incarcat, trebuie sa ma strecor printre datele maratoanelor la care imi place sa particip si Maraton 7500 din Bucegi aflat acum la a 3-a editie este un concurs care imi place mult si nu vreau sa-l ratez.

Asa ca am ales in principiu week-end-ul de 23-24iulie pentru incercarea mea, primul liber din calendar dupa ce ma voi fi odihnit suficient dupa Maraton 7500.
Evident voi avea nevoie de conditii meteo excelente pentru a putea realiza aceasta incercare. Asta inseamna fara precipitatii, fara descarcari electrice, fara vant puternic. Daca nu voi avea noroc de vreme buna, atunci voi incerca in week-end-ul urmator pe 30-31iulie.

Cat timp am la dispozitie pentru incercarea mea?

Daca consider ziua de 23iulie, atunci lumina zilei dureaza 16h14', de la ora 05.20 din zorii zilei pana la 21.34 la crepuscul. A nu se confunda zorii zilei cu rasaritul soarelui care e mai tarziu la 5.56 si crepusculul cu asfintitul soarelui care mai devreme la 21.02! Cum am aflat toate aceste cifre? Si care e diferenta intre zori/rasarit si crepuscul/apus? Toate acestea le gasiti detaliate in acest articol.

Din zori si pana-n seara (foto Catalin Pobega - Fagaras la 2 zile)
... recunoasteti trapezul?

Cum spuneam mai sus eu imi propun sa parcurg pe zi lumina doar portiunea alpina a crestei, restul accesul prin padure pot sa-l fac si pe intuneric, astfel incat startul de la manastirea Turnu Rosu il voi da la 4.30, iar sosirea la cantonul Rudarita imi propun sa fie cel tarziu la 22.30, adica vreau sa ma incadrez in cel mult 18h pentru intreg parcursul de 90km.
Varianta optimista ar fi sa ma incadrez cu totul in 16h, dar asta nu-mi voi putea da seama decat atunci in cursa.

De ce am ales de la vest la est?

Toata lumea care a fost in Fagaras stie ca dificultatile majore ale crestei principale se afla in zona Serbota - Negoiu - Caltun, adica Custura Saratii si Strunga Dracului. Acestea se afla la 25km de Turnu Rosu si la 65km de Rudarita. Daca as parcurge traseul dinspre est spre vest teoretic traseul ar fi putin mai usor, as avea mai putin de urcat cu 300m, pentru ca Rudarita se afla la 1000m altitudine, iar manastirea Turnu Rosu la 700m. Insa practic as ajunge in zona dificila si stancoasa, deci mai greu de alergat, dupa 65km cand deja voi fi destul de obosit. Asa ca prefer sa strabat aceasta zona mai spre inceputul cursei, iar la final pe "campiile" intinse din estul masivului voi putea sa alerg cat vreau, doar picioarele sa ma mai tina.

Livin' on the edge (foto Catalin Pobega - Fagaras la 2 zile)

Mergem si la aderentza (foto Catalin Pobega - Fagaras la 2 zile)

"Campiile" din estul Fagarasului (foto Catalin Pobega - Fagaras la 2 zile)

Mai exista un argument pentru care ar fi fost preferabila o parcurgere de la est la vest: mergand odata cu soarele as fi avut 7min in plus de lumina decat asa mergand in sens contrar lui. Si pe final as fi avut obiectivul meu in fata, adica soarele, as fi alergat spre el sa nu-i scap lumina, asa practic spre est voi fugi de lumina soarelui desi eu caut sa alerg numai pe lumina.
Dar dupa ce am pus in balanta calculele seci matematice cu strategia din traseu, balanta s-a inclinat in favoarea parcurgerii vest-est.

Organizarea logistica :

Ca sa pot sa parcurg traseul intr-un timp atat de scurt va trebui sa alerg peste tot unde voi putea si unde traseul imi permite, va trebuie sa merg/alerg in continuu fara pauze de odihna sau mancare. De mancat si baut o voi face din mers, singurele opriri vor fi cele pentru realimentare cand imi voi completa rezerva de apa si cand voi mai primi energizante de la echipa de sustinere. Iar o oprire de acest gen va fi de cel mult 5min.

In principiu voi avea o echipa de sustinere mobila care ma va insoti la start la Turnu Rosu, apoi se va deplasa cu masina la Balea si ma va astepta mai sus la lacul Capra, iar apoi voi fi asteptat la final la Rudarita.

Creasta Fagarasului si punctele de alimentare din traseu

In calculele mele pe hartie ar fi ideal sa am echipe de sustinere la lacul Avrig, in Fereastra Mare a Sambetei si la refugiul Berevoescu. Daca voi gasi pentru aceasta data prieteni dispusi sa ma ajute si care sa ma astepte in aceste puncte atunci mi-ar fi de mare folos. Daca nu atunci imi voi cara toate energizantele necesare de unul singur.
Daca cumva citesti aceste randuri si ti-ar place sa vii in Fagaras sa ma ajuti in unul din aceste puncte, da-mi de stire te rog. Ajutorul tau va conta mult pentru mine.

Fagaras schimbat la fata (foto Catalin Pobega - Fagaras la 2 zile)

Ca la orice maraton la care particip si pentru care am investit mult timp si energie in pregatire, se aduna emotiile si intrebarile: sunt suficient de pregatit pentru ce mi-am propus? Aici in Fagaras chiar pot sa spun ca nu va fi o intrecere cu altii cum e de obicei la un maraton, va fi doar o intrecere cu limitele mele. Dar chiar si asa ma coplesesc emotiile. Si astept cu nerabdare ziua confruntarii pentru ca stiu ca la start voi uita orice emotie, voi primi raspuns la toate intrebarile de pana atunci si ma voi bucura pentru fiecare clipa in care ma voi lupta cu mine insumi.

Ce credeti? Am sanse sa reusesc in incercarea mea?
Daca aveti ganduri, pareri, sugestii, mesaje de incurajare, le astept, imi vor prinde bine, deci nu ezitati sa-mi spuneti. Nu ma supar daca voi primi si mesaje de descurajare :)) Imi vor cali psihicul :D



Mic ghid de calcul pt rasaritul/apusul soarelui/lunii



Daca tot am studiat o chestie m-am gandit s-o impartasesc si altora. Poate multi dintre voi stiti, dar poate unii n-ati avut curiozitatea sa aflati cand anume rasare sau apune soarele intr-o zi oarecare din an si intr-un anume loc pe pamant? Sau cand anume rasare si apune luna?

Intrati pe site-ul acesta, e departamentul de aplicatii astronomice din cadrul US Navy. Cand am intrat prima oara m-am gandit ca totusi baietii se pricep, or fi avand ceva cunostinte in domeniul astronomic si geografic.

Ca sa aflati ora sa rasarit si apus a soarelui intr-o anume zi dintr-o anume locatie pe Pamant introduceti datele cerute in formularul B.


Coordonatele geografice le puteti afla usor cu Google Earth. Cautati locul care va intereseaza, pozitionati-va cu mouse-ul exact deasupra locului, iar in bara de jos a ferestrei Google Earth vi se vor afisa coordonatele geografice.
Atentie: in Google Earth trebuie sa va setati coordonatele sub aceasta forma: (grade, minute, secunde) sau (grade, minute zecimale). Site-ul USNO de mai sus le cere sub aceasta forma. Pentru aceasta intrati in meniul Tools din Google Earth si de acolo in Options. Vi se va deschide dialogul de mai jos si setati tipul de coordonate dorit.


Atentie la setarea decalajului orar fata de meridianul Greenwich. Pe timpul orei de vara decalajul Romaniei este de 3 ore, iar pe timpul orei de iarna decalajul este de 2 ore.

Apoi setati tipul de tabela dorit. In prima poza am lasat intentionat deschis continutul combo-box-ului respectiv. Puteti vizualiza tabela cu orele de rasarit/apus ale soarelui, ale lunii si "civil twilight".

Ce este "civil twilight"? Asta puteti afla aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Twilight#Civil_twilight

Lumina zilei apare inainte de rasaritul soarelui, la fel cum lumina zilei dispare dupa apusul soarelui. Se considera momentul aparitiei, respectiv al disparitiei luminii, atunci cand astrul solar se afla cu 6 grade sub linia orizontului. Din aceasta cauza rezulta acest decalaj de timp intre zorii zilei si rasarit, respectiv intre apus si crepusucul. "Civil twilight" s-ar traduce in romana deci prin zori si crepuscul.

Pentru cazul turei mele "Fagaras la zi lumina" ma interesau astfel tabelele de "civil twilight" pentru locatiile Turnu Rosu si Rudarita.

Turnu Rosu - orele pt zori si crepuscul


Rudarita - orele pt zori si crepuscul

Se observa clar cum exista un decalaj de aprox 3-4min intre zorii, respectiv crepusculul dintre Turnu Rosu si Rudarita datorat longitudinii diferite. In linie dreapta este o diferenta de peste 60km distanta.

Eu am mai folosit aceste tabele de fiecare data cand vroiam sa prind un rasarit sau un apus de soare pe un varf si doream sa stiu la ce ora trebuie sa ajung la intalnirea cu soarele. Sau in unele ture de iarna cand incepeam tura foarte devreme ca sa prind zapada inghetata vroiam sa stiu la ce ora apune luna, sa stiu daca mai prindem lumina de luna.